Monteith’s IPA & Black Crack (2014)

WP_20150327_017
Monteith’s Brewing Co., Uusi-Seelanti. IPA, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Viron tuliaisia, Uusi-Seelantilainen IPA. Näissä oli päiväys juuri pari päivää sitten mennyt, joten ne priorisoitiin kaapista. Taitaa muuten olla ensimmäinen kosketus Konnun oluisiin!

Maltilliset 35 IBU:a sisältävä IPA on tehty käyttäen Cascadea ja jotain nimettömäksi jäänyttä Uusi-Seelantilaista humalalajiketta. Väriltään olut on kalpean mutta silti täyteläisen kuparinen, ehdottoman kirkas ja hyvin kevyen oloinen. Vaahtoa muodostui ihan kivasti, eikä kaikki haihdu ihan heti. Näin kevyen oloiseksi olut poreilee yllättävän vähän. Tuoksu on aavistuksen rasvainen, hyvin hedelmäinen, raikas, kirkas ja eittämättä siiderimäinen. Aistittavissa on myös punaherukkaa sekä britti-aletyylistä makeaa, karamellisoitua mallasta. Aika kiva tuoksu sinänsä, kevyen kesäinen.

Suutuntuma on yllättävän hapokas ottaen huomioon ettei olut ylen määrin poreillut, ja se on tuoksua selvästi kuivempi erittäin puumaisen hiivaisella, brittityylisellä tavalla. Tämä on selkeästi brittityylinen IPA, kuiva muttei katkera jenkkiläisellä tavalla, ja siinä onkin itse asiassa paljon tavallisen alen tai bitterin luonnetta ryyditettynä reilummalla satsilla humalaa. Pientä punaherukan makua on löydettävissä, mutta Monteith’sin IPA ei ole kovin raikas eikä virkistävä, vaan juuri brittityylisesti suuta kuivaavempi ale/bitter. Jälkimaku on pitkä muttei ylen voimakas, puumaisen kuiva ja mukavan loiva.

Monteith’sin IPA on hiukan tavanomainen ja tylsäkin brittityylin IPA (luvattua Kiwi-twistiä tästä on vaikea löytää), mutta silti täysin juomakelpoinen ja nautittava: voisimme kuvitella juovamme toistekin jos vastaan tulisi, tai ainakin perehtyvämme muihin panimon tuotteisiin tämän perusteella.

WP_20150327_025
Southern Star Brewing Co., USA. Stout, 9.8%. Pullo, 0.5l.

Vielä oli yksi Ameriikan lahjus kaapissa odottamassa! Koska piti jakaa puolen litran pullo kahteen pekkaan, ei valinnanvaraa ollut: viinilasit oli otettava käyttöön! No, käyhän se näinkin…

Black Crack on bourbontynnyrissä kypsytetty, n. puolitoista volyymiprosenttia vahvempi versio aiemmin käsitellystä Buried Hatchet -stoutista. Siitä pidimme, joten odotukset ovat kohtalaisen korkealla tällekin oluelle!

Lasiin se kaatuu pikimustana ja kohtalaisen vähän vaahdoten. Öljyisen oloinen olut tuoksuu makean vahvalta: tummaksi paahdettuja kahvipapuja, viinaa ja tiramisua… tai joltain kahvidrinksulta. Tai liköörillä terästetty suklaajuustokakku. Eli siis: makeaa, paahdettua, tummaa, vahvaa. Sen verran tujulta, että melkein pelottaa juoda tätä, kuitenkin polttaa reiän mahalaukkuun…

Maussa ensin makunystyröille hyökkää alkoholi, ja se on myös on viimeinen maku joka jää suuhun. Siinä välissä tapahtuu muutakin: yllättävän pehmeää, makeaa, jopa vähän imelää mokkaista tummuutta, suklaata ja ihan kevyttä suolaisuutta. Kermalikööriä: loppuillan Bailey’s-pullon jämät ja kurkusta kumpuavaa sappinestettä. Buried Hatchetin humalaa tässä ei oikein ole, bourbontynnyrin antama lisäpotku ja -makeus syö sen aika hyvin pois. Jälkimakukin on lyhyt ja kevyt: jälkituntemukset keskittyvät pikemminkin nielun ja masun poltteluun.

Buried Hatchetin juomisesta on kulunut jo liian kauan joten sinänsä muistikuvat ovat melko haaleita, mutta Black Crack tuo haudatun sotakirveen kyllä mieleen, joskin makeampana, hyökkäävämpänä ja vaativampana sekä samalla kenties hiukan yksioikoisempana. Tämä keskittyy tujuun alkoholin vahvuuteen ja makeantummaan mokkaisuuteen melko suoraviivaisesti. Mielenkiintoinen versio Buried Hatchetista, mutta eiköhän se alkuperäinen kuitenkin voiton vie.

Black Crack myös polttelee mahassa vähän ikävästi sekä närästää. Todellakin tujua settiä. Odotukset kyllä täyttyivät, tujumpi versio hyvästä stoutista, mutta alkuperäiselle tämä häviää piirun verran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s