Slottskällan Saison

WP_20150828_004

Slottskällans Bryggeri, Ruotsi. Saison, 6.5%. Pullo, 0.33l.

Slottskällan on entuudestaan tuttu muistaaksemme kohtuuhyvän Svart-ekoporterin kautta, jota sai alkuvuodesta S-Ryhmän Oluthuone-ravintoloista. Tämäkin olut on kehuja saanut, ainakin ansioitunut Jaskankaljat-blogi ylisti tätä vastikään, joten kun tätä nyt kaapista löytyi niin olihan se maistettava. Muutenkin saisonit ovat viime aikoina päässeet Ummikoiden kalifaatin suosioon: blogissakin on taidettu mainita että tämän vuoden ”oluttavoite” on opetella tuntemaan ja tykkäämään belgioluista, ja tällä matkalla saisonit ovat olleet se ensimmäiseksi ja eniten kolahtanut oluttyyli (vaikka kyllä ne muutkin avautuvat pikkuhiljaa).

Miedon mutta aktiivisen hapokkaasti poreileva olut tuo hiukan mieleen kotitekoisen siman ulkonäöltään. Siinä on samantyylistä hapokkuutta, eikä värikään kaikessa sameudessaan ole kovin epäsimamaista. Oluen väri tuo lievän hiekkaisessa kellertävänruskeudessaan mieleen – kylläpä vain – maaseudun, syysheinän ja ladon ylisillä käyvän vauhtijuoman. Jos yhtymäkohtia ulkonäössä on simaan, niin myös siideriin niitä löytyy. Siis sellaiseen scrumpyyn farmhouse cideriin, totta kai. Hyvän näköinen olut.

Tuoksu jatkaa positiivisella linjalla, ja myös se tuo mieleen siman sitruunaisessa hiivaisuudessaan. Tuoksu on kauniin kevyt ja raikas, ja siinä on vehnäolutmaista kermaisuutta, jos nyt ei kuitenkaan turpeaa banaanisuutta. Enemmän kuin ripaus ruohoakin löytyy tuoksusta, joka kokonaisuutena on rehevä muttei varsinaisesti paksu, ja maaseutumaisen syksyisessä raikkaudessaan vallan hyvä.

Maku on lievän mausteinen, ehkä jopa yrttiseenkin vivahtava, ja heinäinen juonne korostuu enemmän kuin tuoksussa. Kermaisuus tanakoittaa muuten varsin kevyttä olutta, ja antaa sille täyteläisyyttä jonka avulla yleinen makumaailma laskettelee suvereenisti maaliin. Jokseenkin kuohkea olut pysyy raikkaana ja virkistävänä heinäisyydestä ja kermaisuudesta huolimatta, eikä maku ole erityisen hiivainen vaikka pientä hiivaista simamaisuutta maussakin on. Jälkipuraisuna tulee kevyttä humalan kuivavuutta, selkeän ruohoista sekin, ja ajan myötä myös rungosta nousee esiin lyhyt mutta tuntuva ja terävä karvauden puraisu, joka antaa kivasti omintakeista ilmettä muutenkin melko mainiolle svedupellejen saisonille.

Slottskällanin Saison on virkistävä ja raikas, sopivan kevyt mutta silti makunystyröitä työllistävä olut joka istuu kuin nakutettu kylmeneviin ja jo pimeisiin myöhäiskesän ja alkusyksyn iltoihin – tämä vaikka saison on perinteinen kesä- eikä syysoluttyyli. Tässä maistuu heinätyöt, sadonkorjuu, kellastuvat lehdet ja lakastuva vehreys – hyvällä tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s