Brooklyn 1/2 Ale

WP_20150905_005

Brooklyn Brewery, USA. Saison, 3.4%. Pullo, 355ml.

Brooklynin kohtalaisen maineikas panimo vaikuttaa viime aikoina panostaneen Suomen markkinoilla kasvuun: marketteihin on ilmestynyt heidän peruslagerinsa ohelle American Ale, ainakin yksi IPA ja nyt tämä saison. Ravintoloidenkin seinille on Brooklyn-logoja ilmaantunut ja listoille juomia, joten tämä Sinebrychoffinkin kanssa yhteistyötä tehnyt panimo taitanee havitella omaa siivuansa erikoisolutbuumista. No mikäs siinä, kyllähän aina yksi uusvanha yrittäjä lisää joukkoon mahtuu!

Waicca Jalo secä Ylewä Periaatteemme on aina lähestyä arwosteltawana olewaa olutta awoimin mielin, on pakko myöntää että Brooklynin melko mieto saison nosti silmäkulmia pienoiseen epäilevään kaareen. Juoman ulkoinen olemus ei hälvennä epäilyksiä. Ulkonäöltään olut on hiukan samea, kyllä, mutta muuten aika kevyen ja suodatetun oloinen se on. Väri on kalpean olkinen, vähän haaleakin. Vaahtoa ei kaataessakaan ollut kuin nimellisesti, ja vain juoman reunoille jää pientä vaahtoisuutta. Ylen hapokas olut ei kuitenkaan ole, jos nyt ei myöskään hapoton. Ulkonäkö aika vaatimaton. Pullosta juoma tuoksui järkyttävän pahalta, lasissa vaivaa lähinnä ikävän tunkkainen tympeys. Muuten tuoksussa on greippistä happamaa katkeroa ja hapanta appelsiinia, mutta harmillisen niukasti sitä maaseutumaista luonnetta joka hyvään saisoniin kuuluu. Tuoksu voisi olla vaikkapa keskiverto-APA:lle hyvä tuoksu, saisoniksi tämä tuntuu vain… no, väärältä. Kaikkinainen rehevyys, turpea hedelmäisyys, kermaisuus ja olkisuus loistaa poissaolollaan.

No, ainakin 1/2 Ale on johdonmukainen: maku jatkaa olemuksen ja tuoksun epäsaisonmaisella linjalla. Hapokkuus ja humalointi antavat oluelle ikävää terää, jonka ohella on tympeää, ummehtunutta tunkkaisuutta. Siinä missä hyvässä saisonissa on tunkkaisuutta sellaisella navetan ylisillä rauhassa kypsyneellä tavalla, on 1/2 Alen tunkkaisuus lähinnä verkkokellarissa homehtunutta pölyn peittämää tunkkaisuutta. Selkein makunystyröitä hierova elementti on hapan greippisyys, ja muutenkin maku vie ajatukset Laitilamaisen soppaiseen jenkki-pale aleen… tai jotain sellaista, muttei ainakaan saisoniin. Verrattuna viimeviikkoiseen erinomaiseen Slotskällansin Saisoniin on tämä olut ihan selkeä kolmosdivarin juoma. Jotain hyvääkin 1/2 Alesta voi sanoa ihan rehellisin mielin: vaikka onkin kovin mieto, ei se ole lainkaan vetinen eikä edes oikeastaan ohut, kovin yksiulotteinen vain.

Ei 1/2 Ale ole oikeastaan huono olut oluena, se on vain hirveän tylsä ja mitäänsanomaton. Saisonina se toisaalta on hyvinkin köykäinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s