Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

WP_20151128_015

Brauerei Heller Bamberg, Saksa. Savuolut/Bock, 6.5%. Pullo, 0.5l.

Talvioluiden parissa jatkamme, nyt vuorossa maanmainion Heller Bambergin bock-variantti klassisesta ja maailman parhaasta savuoluesta. Sen pidemmittä puheitta siirrymme arvioimaan, sillä Aecht Schlenkerla lienee kaikille oluiden ystäville jo tuttu ja jos ei ole, voi kaivella esiin aiemmat arviomme Heller Bambergin tuotoksista.

Lasiin olut kaatuu erittäin kivasti vaahdoten runsaan kermaista, ihan vähän ruskeaan häivähtävää vaahtoa. Useamman sentin kerros hiipuu hiljalleen epätasaiseksi ohueksi pysyväksi kerrokseksi. Väriltään olut on melko tumma, tavallisempaa Märzeniä pykälän synkempi, mutta valoa vasten näkyy selvää tumman punaruskeaa sävyä. Tuhdin oloinen olut.

Tuoksu on sitä aitoa itseään, se ehta ja lumoava Schlenkerla-tuoksu: savua, savua ja savua, tervaa, nuotiota, kuivaa puuta, mökkiä, savusaunaa… savuisa siis. Palvikinkkuakin löytyy. Valehtelematta voi sanoa että Schlenkerlan perustuoksu lienee yksi parhaista ellei kaikkein paras tuoksu oluissa.

Jos tuoksussa ero Märzeniin ei ollut iso, niin maku on selkeästi eri maata, oikeastaan samalla tavalla kuin värien ero: samaakin on, mutta Urbock on tuhdimpi ja täyteläisempi, eikä savuisuus ole yhtä korostunutta. Rehevä maltainen makeus vie rungossa, jota savuisuus – sekin makeahkoa – tukee mukavasti. Urbok on imelä muttei äitelä, ja runkoa koristaa vielä lievä hedelmäisyys. Tämä on Märzeniä monipuolisempi makukokemus, mutta silti emme menisi sanomaan että tämä tuota yleisemmin saatavilla olevaa Schlenkerlaa peittoaisi – vaikka Urbock oikein mainio olut onkin. Urbock on maultaan melko tuhti ja runsas, mutta silti yllättävänkin helposti juotava – mikä ei ole lainkaan huono asia!

Urbock on yksi todiste lisää sille faktaksi todetulle seikalle, että Heller Bamberg on aivan omassa luokassaan etenkin savuoluiden mutta myös yleisemmin oluiden saralla. Accept no substitute, unohtakaa Thornbridgen ynnä muiden käppäsavuoluet ja juokaa the real dealia! Erityisen talvinen tämä olut ei mielestämme kuitenkaan ole, Märzeniä tuhdimpi ja rehevämpi runko sopii kyllä pimeneviin iltoihin, mutta sielunsa silmin näkee itsensä ennemmin hörppivänsä tätä kesämökillä pimenevissä myöhäiskesän illoissa saunan jälkeen, ei niinkään takkatulen loimussa jouluporsastelun jälkimainingeissa.

Oli miten oli, laatuolut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s