Ayinger Winter Bock

WP_20151204_004Brauerei Aying, Saksa. Bock, 6.7%. Pullo, 0.5l.

Tarkoituksenamme oli alun perin arvioida Plevnan pullotettu Siperia tänään, mutta sitten Hesari julkaisi oman talviolutarviokimaransa, ja siellä täydet viisi pistettä viidestä saanut Ayingerin Winter Bock kuvailtiin niin vastustamattoman maukkaasti, että olihan se pakko kokeilla tätä. Siperia kun on kuitenkin jo vanha tuttu. Eli Alkon talviolutlinjalla jatketaan, tässä joulukuulle niin tyypillisessä syysmyrskyssä.

Tuoppiin kaadettaessa olut vaahtoaa reilusti, mutta pahin vaahtovyöry laantuu aika nopeasti, jättäen loppujen lopuksi n. sentin paksuisen epätasaisen ja täyteläisen kermavaahtoisen kerroksen oluen pinnalle. Väriltään olut on hyvin tumma, muttei musta: siinä on aivan selkeä tummanpunainen, mahonkinen ja synkän rubiininen sävy. Valo suodattuu todella nätisti oluen läpi.

Tuoksussa huomaa ensiksi tuhdin ja tumman leipäisen maltaan, johon kehittyy lämpimän paahteinen sävy. Esiin nousee myös tummaa hedelmäisen tahmeaa makeutta, kuin juuri uunista otettu banaanikakku; ohimenevä mielleyhtymä dunkelweizeniin syntyy. Näiden lisäksi ainakin suklaata nenä löytää melko helposti. Rikkaassa ja monipuolisessa tuoksumaailmassa päällimmäisenä pysyy kuitenkin koko ajan tumman maltainen, leipäisä tuoksu. Lämmetessä ylikypsä hedelmäisyys voimistuu – luumua tai siirappista tummaa kirsikkaa. Lupaavalta vaikuttaa!

Maussa tuoksun ja ulkoisen olemuksen piirteet yhdistyvät suorastaan erinomaiseksi kokonaisuudeksi: tumma, täyteläinen, kermaisa ja tanakka. Suutuntuma on kuohkean ja kauniin kermainen sekä todella täyteläinen. Maku on tumman maltainen ja hyvin makea, siirappisen tahmea; maltaisuuteen sekoittuu tummaa, parasta ennen -päivämääränsä jo tovin sitten ohittanutta hedelmää. Pehmeässä jälkimaussa tahmea makeus yhdistyy jopa hellään humalointiin, joka ei ylly karvaaksi mutta tuo pientä kuivavuutta jälkimakuun. Lämmetessä ylikypsän hedelmäiset sävyt maussa korostuvat – kuin soseutettu ylikypsä banaani.

Hesarin arvioija oli kyllä aivan oikeassa: tässä on huippuhyvä olut – totta puhuen Schlenkerlan Urbockikin saattaa joutua taipumaan tämän edessä. Niin tai näin, parasta A-sarjaa Ayingerin talvipukki edustaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s