Confucius

WP_20160801_001

Kochi Aidad, Viro. Spiced stout, 5.5%. Pullo, 0.33l.

Annetaan Kochille toinen mahdollisuus – edellinen panimolta testaamamme olut, markettivahvuinen Ronk -stout ei ollut hääppöinen tapaus. Tällä kertaa prosenttimäärät ovat hiukan enemmän kohdillaan, vaikka stoutiksi tämä ei ole kovin vahva, ja voisi olettaa että tyyli – inkiväärillä maustettu stout – takaa sen, ettei maku ainakaan ohuudesta kärsi (kommentti tulevaisuuden Ummikoilta: voi kuinka väärässä olimmekaan!).

Lasiin Kungfutse kaatuu reilusti ja äänekkäästi vaahdoten samaan aikaan ilmavaa ja tiivistä vaahtoa (miten liekään mahdollista, mutta onpahan nyt vaan. Joku mystisen orientin mystinen mysteeri selkeästi), jota on aluksi reilusti mutta aikansa poreiltuaan pois jättää jäljelle muutaman millin paksuisen, melko tasaisen pysyvän kerroksen mokkaista, selkeästi rusehtavaa vaahtoa. Etenkin ennen kuin vaahto laskee kokonaan on Confucius oikein herkullisen näköinen kiitos vaahdon. Väriltään olut on musta – luonnollisesti. Valoakaan vasten ei paljoa päästä läpi. Asia kunnossa.

Tuoksu on mausteinen, hyvin voimakkaastikin, mutta leimallisen inkiväärinen se ei ole. Enemmänkin tulee mieleen monet muut maustestoutit, esim. Kochin maanmiesten Lehen oikein oiva Aus Karu Tuleb -maustestout. Väkevä, pistävä, terävä mausteisuus peittää melkein muttei ihan kokonaan alleen voimakkaasti paahtuneen maltaan aromit. Tuoksu on ehkä vähän liiankin hyökkäävä ollakseen hyvä, hiukan tasapainoisempi tuoksumaailma on meidän mieleemme.

Maussa mausteisuus ei ole lainkaan yhtä voimakasta. Päinvastoin oikeastaan. Maku nimittäin kärsii ohuudesta, laimeudesta ja vetisyydestä. Aivan kuten Ronk, maistuu Confucius lähinnä yskänlääkkeen ja hapottoman colan taskulämpimältä sekoitukselta. Rungon alusta löytyy kevyesti, hyvin ohuesti, mausteisuutta joka ei maussakaan ole leimallisen inkivääristä, mutta se haihtuu nopeasti ja jättää Ronkista aivan liian tutun tahmean siirappisen, vetisen maun suuhun. Jälkimaku on sekin samaa luokkaa kuin Ronkissa: lyhyt, mitäänsanomaton ja johdonmukainen päätös epäonnistuneelle rungolle.

Confucius maistuu lähinnä kevyesti maustetulta Ronkilta, mikä ei ehkä ole kovin kaukana totuudesta. Oli sitten pohjalla olevan stoutin resepti sama tai aivan eri kuin Ronkissa, on Confucius vähemmän mausteisen veljensä kanssa samaa häntäjoukkoa. Kaksi hutia kolmesta, vielä olisi yksi Kochin olut kaapissa odottamassa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s