Meidän Veikko On Savupirtissä Syntynyt

wp_20161014_004

Lidl/Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi. Savuolut, 4.7%. Pullo, 0.33l.

Ummikot ovat viettäneet vähän taukoa olutarvioinnista, joskaan eivät oluenjuonnista missään nimessä. Nyt kuitenkin palataan ruotuun, ja tätä juhlistamme laadukkaimmista laadukkaimmalla, hienoista hienoimmalla oluella: Lidlin rivituotteella. Nyt savuolutvariantti. Missään ei niin sanota, mutta repäisykorkki vie vahvasti ajatuksen Laitilan suuntaan, joten se saa kunnian patsastella tuossa tietorivillä. Kunnes toisin todistetaan ja näin nämä asiat koetaan.

Mitä mielikuvia savuolut herättää meissä? Jo sanan mainitseminen vie heti ajatukset Saksan Bambergiin ja Aecht Schlenkerlan luo – siinäpä yksinkertaisesti maailman paras savuolut, joka oikeastaan sekä määrittelee tyylin että asettaa riman niin korkealle että kilpailu on jokseenkin turhaa ellei peräti toivotonta. Tyylinä tulee ajatelleeksi tuhdimmanpuoleisia, aavistuksen tummempia lagereita, joilla on paksu tuoksu, tuhti maku ja sopivan raskas olemus.

Meidän Veikko ei ole mitään näistä. Lasiin se kaatuu poreillen kuin, tjaa, Pommac, ja väristä voisi sanoa samaa. Kirkas, kalpea ja hailakan kullanvärinen olut näyttää oikeastaan aavistuksen lantratulta Pommacilta, eikä suinkaan lagertyylien kirjossa tuhdimpiin kuuluvalta edustajalta. Tuoksussa, joka on melko kepeä, on kuitenkin savua, pekonia ja ripaus palanutta kumia – savuisuus on liian kevyttä, muttei aromiltaan mitenkään luokatonta. Tuoksu tuo mieleen Schlenkerlan vaalean savulagerin, mutta muuten ulkoinen olemus on aivan liian kevyt, ohut ja epämiellyttävä.

Maussa savua tuntuu kyllä, mutta yhdistettynä melko reiluun hapokkuuteen on kokonaisuus lähinnä luotaantyöntävän epämiellyttävä. Asiaa ei paranna se, että savuisuuteen sekoittuu ihan liikaa sokerista makeutta, ja maun pohjana toimii heikomman tason bulkkilagerellotus. Viimeisen niitin arkkuun iskee savuisuuden keinotekoisuus; olkoon sitten tehty ns. oikein menetelmin, emme me tiedä, mutta keinotekoiselta tämä maistuu.

Savuolut on sen verran harvinainen tyyli, että sillä saralla ei suoranaista pohjanoteerausta ole vielä tullut vastaan (Thornbridgen Bamberg pääsee lähimmäksi), mutta nyt kävi näin. Meidän Veikko -savuolut on yksinkertaisesti ala-arvoisen huono savuolut, jonka soisi katoavan markettien hyllyiltä savuoluiden mainetta pilaamasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s