Iku-Turso Barrel Aged 2018

nor

Panimoyhtiö Hiisi, Suomi. Imperial stout, 9%. Pullo, 0.33l.

Jaahas, sitä onkin vierähtänyt tovi edellisestä arviosta. Melkein kuukausi. Se oli se tipaton, tai ei oikeastaan. Arvioton.

Nyt arviossa on Ummikko M:n työpaikaltaan saama läksiäislahja (kiitos Energy Force, thanks Energy Forse), Hiisin yhdeksänvolttinen tynnyrikypsytetty versio vanhasta tutusta, hyväksi todetusta Iku-Tursosta. Arvio löytyy blogista. Tämän pullon kyljessä ei muuten sanota millaisessa tynnyrissä olut on kypsytetty, että oliko terva- vai moottoriöljy-.

Lasiin olut kaatuu jonkun verran vaahdoten, näin vahvalle jopa runsaahkosti. Pysyväiskerros on kuitenkin ohut, vain millin luokkaa lasin reunoilla ja epätasaista mokkaisenväristä kerrostumaa oluen pinnalla. Väriltään olut on hyvin musta, lasin reunoilla näkyy vähän punaa valoa vasten. Tuoksu on tuhdin ja runsaan makea, vaniljainen, viinaisa, tumma, pehmeä ja vahva – eli aika lailla mitä tynnyrikypsytetyltä imperialilta osaa odottaa.

Makukin on aika lailla sitä, mitä osaa odottaa: tuhti, raskas, tumma, vähän makea, viinaisa. Jälkimaku on melko karvas, eikä rungossa ole niin paljon makeutta kuin mitä tuoksu vihjailee. Mausta löytyy suklaisuutta, mutta sitä tosi tumman suklaan jauhoista, suuta kuivaavaa makua, ei mitään maitosuklaata. Tynnyrikypsytettyjen saralla tämä on aika kultaista keskitietä, eli kypsytysmenetelmä on antanut raskautta ja tuhtiutta maulle, muttei kuitenkaan dominoi liikaa. Lopputulos on kenties tavanomaisuuteen taipuva tyylissään, mutta muuten maultaan erinomaisen maukas. Hiukan tavanomaisesta poikkeavan Iku-Turso BA:sta tekee sen verrattain voimakas humalointi, joka antaa sille jopa Siperia-henkistä terää.

Paha mennä vertailemaan muistikuvien kanssa, mutta vähintään Iku-Turson tynnyrikypsytetty versio on mielenkiintoinen uusi tulkinta Hiisin sekä laadultaan että volteiltaan vahvasta stoutista. Ja erittäin hyvä olut noin yleisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s