Gose

on

nor

Hailuodon Panimo, Suomi. Gose, 5.4%. Pullo, 0.75l.

Joskus sitä kävelee vastaan niin tyylikäs pullo, että se on ostettava vain sen takia – kuten olemme aiemminkin todenneet. Hailuodon jo itsessään tyylikkäät etiketit pääsevät todellisiin oikeuksiinsa isossa, patenttikorkilla varustetussa pullossa. Tässä nyt vaan on sitä jotain!

Lasiin Hailuodon hapan vehnäolut kaatuu runsaasti, äänekkäästi poreillen, mutta pysyväiskerrosta ei ole lainkaan. Väriltään olut on ruusukultaisen oranssinruskea, persikkainen, täyteläinen, kermainen ja hedelmäinen. Raikas väri. Tuoksu on kevyen merisuolainen, syksyisän kirpeä, hedelmäinen, aprikoosinen, pihlajanmarjainen, raikas… ja kyllä se valmistuksessa käytetty korianterikin tuntuu nenänpäässä.

Oluen varsin pirskahteleva, runsaan hapokas suutuntuma ei onneksi peitä suorastaan rehevää makua alleen. Tuoksun aprikoosi muuttuu persikkamaisemmaksi maussa, jonka sävyt tuntuvat nätin pyreemäisinä rungossa, josta löytyy myös saisonmaista kuivaa heinää ja suolaista kevyttä pistelyä. Hailuodon Gose ei ole varsinaisesti haastava tahi raskas, muttei se myöskään ole kevyt tai helppo; se ei ole täysiverisesti moderni gose, muttei myöskään kaikkein perinteisimmän tyylin mukainen. Mielenkiintoinen väliinputoaja, jonka makumaailma on rehevyydessään rikas ja monipuolisuudessaan antava. Varsin loistava tapaus, toden totta.

Gose luokitellaan yleensä hapanolueksi, ja kyllähän esim. klassinen Rittergutsin Gose todellakin hapan on. Hailuodon Gose puolestaan ei erityisen hapan ole, vaikka kevyitä sensuuntaisia sävyjä maussa onkin, pikemminkin makua voisi luonnehtia hedelmäisen ja suolaisen sekoitukseksi, jossa makeuskin on aika kevyttä. Vähän sellainen lintu vai kala -tapaus, mutta ah niin mainio sellainen. Ei haittaa, ettei Hailuodon Gose anna määritellä itseään liian helposti, onpahan tekosyy kulautella lisää tätä mainiota olutta kurkusta alas!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s