Abyss

on

IMG_20200111_223958

Tanker Brewery, Viro. Imperial stout, 10%. Tölkki, 0.44l.

Pitkästä aikaa Tankeria tuopissa – Viron kovassa pienpanimoskenessä Tanker on aina ollut hyvä, muttei ihan paras. Mutta se on aina ollut pienestä kiinni, ja nyt kun edellinen ykkössijan haltija Pohjala vaikuttaa vähän jumittuneen vähemmän innovatiiviseen vaiheeseen – tosin laadukkaaseen sellaiseen – olisi Tankerilla mahdollisuus ohittaa.

Lasiin Abyss kaatuu vahvalle tyylilleen uskollisena: vaahtoa on vähän, se on tummaa, ja se katoaa nopeasti. Väriltään olut on musta, jossa rubiininpunaisia ja tummanruskeita sävyjä häivähdyksinä. Olemukseltaan olut on paksu, sitä lasissa pyöritellessä jää reunoille paksua, hitaasti valuvaa vaahtoa. Tuoksu on paahtunut, makea, ei niinkään tumma kuin musta, todella jykevän saaristolaislimppumainen. Voimakas, erittäin miellyttävä tuoksu joka lupailee tuhtia, raskasta ja kompleksista makunautintoa.

Tuoksu ei huijaa. Maussa on vahvoja, tummia, makeita ja paahtuneen maltaisia sävyjä riittämiin. Niiden rinnalla ja päälläkin on tuhtia humalointia – IBU:ja on peräti 85 – joka siperiamaisena on kylmähköä ja terävää, sillai hyvällä tavalla. Rungon siirappimaisen paksu makeus ja jälkimaun voimakas, yskänlääkemäinen luonne peittävät tehokkaasti alkoholin; maussa ei tunnu kymmenen voltin edestä polttelua! Imperial stoutin tyypillisen paksut ja siirappimaiset piirteet vuorottelevat humalan terän kanssa Abyssissä, ja lopputulos on tosiaan melko monipuolinen – ja laadukas.

Vaativa ja vahva Abyss on oiva taidonnäyte Tankerilta. Tummia ja vahvoja panimo on aikaisemminkin tehnyt hyvin, ja voitokas putki jatkuu sillä saralla. Ei nyt ehkä vielä kiilata Pohjalan ohi tällä, mutta vahvasti roikutaan perässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s