Oro Negro

on

IMG_20200516_223048

Jackie O’s Brewery, Yhdysvallat. Imperial stout, 10%. Pullo, 0.376l.

Ummikot tilasivat jokunen aika sitten De Bierliefhebberiltä olutta, mm. Hoppin’ Frogit ja Drekkerit ovat sieltä tulleita. Vänskän etiketin ja kuvauksen takia tämäkin tuli otettua mukaan: tuhti imperial, jossa on valmistuksessa käytetty saksanpähkinää ja mausteita, mm. kaakaota, vaniljaa ja habaneroa. Ilmeisesti pohjana on käytetty panimoravintolan Oil Of Aphrodite -stoutia. No, oli miten oli…

Lasiin Oro Negro kaatuu hyvin niukasti vaahdoten, pysyväiskerros on käytännössä olematon kuten näin vahvalla oluella tuuppaa olemaan. Väriltään olut on musta, mutta valoa vasten näkyy yllättävänkin paljon punaa melkein portviinimäisellä tavalla. Aika nättiä. Oro Negro on yllättävän, no, liikkuva näin vahvaksi; moderneissa, vahvoissa jenkkityylin imperialeissa on oppinut odottamaan siirappista ja tervaista viskositeettia.

Tuoksusta pullon kyljessä mainitut pähkinät, kaakaon ja habaneron aistii ensinuuhkaisulla. Vaniljaa joutuu vähän aikaa etsimään, mutta kyllä se sieltä löytyy – kuten myös valmistuksessa käytetty kaneli. Tuoksu on siis kohtalaisen kompleksinen, mutta pysyy silti hyvin kasassa; pähkinän ja habaneron siivittämä vahva stout on se päällimmäinen elementti, muut aspektit tukevat tätä. Lopputulos on kuin suklaatoffee. Oikein, oikein hyvä tuoksu.

Maun ensipuraisu on samettinen, pehmeä ja tumma. Pähkinää on, muttei ylen dominoivana. Pikkuhiljaa habanero nostaa päätään, muttei muuta tätä tuliseksi pätsiksi – tässä on habaneron makua pikemminkin kuin sen tulisuutta. Kaakao ja vanilja yhdistävät voimansa tehden tästä entistä pehmeämmän. Kaneli tuo pientä mausteista pistelyä joka komppaa habaneroa nätisti. Ja nopeasti rupeaa nielussa tuntumaan kymmenen voltin ja habaneron verran polttelua.

Oro Negro on hyvä esimerkki modernista vahvasta stoutista, joka taipuu vähän turboahdettuun suuntaan. Se on myös erittäin tasapainoinen ja monipuolinen olut, joka sopii parhaiten hitaaseen maisteluun ja nautiskeluun, jossa makunystyröiden annetaan rauhassa etsiä eri makuja – nyt löytyi pähkinää, nyt habaneron tymäkkää mutta miellyttävää makua, nyt kaakaota ja kas, sieltä tule viinaisuus. Toisin kuin jotkut milkshake chocolate chip cookie pastry stoutit, ei tässä makumaailman överiys jyrää nyansseja.

Pienenä kritiikin aiheena mausteisuuden, mausteiden, pähkinän, habaneron ja kaiken muun alla stoutin perusmaku on vähän valju. Ei huono, mutta se ei tarjoa sellaista tukevaa bassorytmiä muiden nyanssien melodianuoteille. Jos suotte anteeksi kömpelön musiikkiaiheisen kielikuvan. Tämä ei silti mitenkään tuhoa Oro Negroa, ainoastaan estää sen nousun erittäin hyvästä imperial stoutista erinomaisen loistaviin.

Maun kehittyessä habanero jättää jälkensä tuntuvana pistelynä kielessä. Sitä pehmittääkseen on mukava ottaa uusi hörppäisy Oro Negroa. Erittäin hyvä olut pienoisesta kauneusvirheestään huolimatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s