Our Marshmallow, Raspberry, Cherry, Vanilla Slush Pop

Evil Twin Brewing Company, Yhdysvallat. Sour ale, 6.5%. Tölkki, 0.473l.

Evil Twin on tullut tunnetuksi lievästi sanottuna övereiden oluiden valmistajana. On heillä toki muitakin, mutta kaiken maailman pekaanipähkinä-mutakakku-toffee-kinuski-suklaastoutit jotka kaiken lisäksi ovat usein ainakin sen 10% vahvuisia ovat panimon tunnusmerkki ja vahvuus. Näitä he nimittäin osaavat tehdä, vaikka ainesosat ja välillä mautkin lipsahtavat pahasti hipster-itsetarkoituksellisuuden puolelle.

No, nyt on tuopissa sitten jotain ihan muuta panimolta: hapanolut. Tai kuten tölkissä väitetään: sour india pale ale. Tyylissään aika vahva sekin, sillä hapanoluethan ovat tyypillisesti aika mietoja. Silloin reilusti keskiolutta vahvempi 6.5% on melko vahva. Katsotaan mitä tulee.

Lasiin Our Marshmallow, Raspberry, Cherry, Vanilla Slush Pop – tästä lähin ”olut” – kaatuu tummanpunaisena, melkeinpä violettina, vaahdoten paksua tumman vaaleanpunaista vaahtoa. Näytti hetken melkein vispipuurolta. Kaatovaiheen vaahto kuitenkin katoaa nopeasti melkein jälkiä jättämättä. Tuoksu on aivan älyttömän vahva ja hapan, kuin mummonmehutiivistettä. Kirsikkaa, vadelmaa ja naaman norsunvitulle vetävää happamuutta, johon sekoittuu lievää alkoholimaisuutta. Valmistuksessa käytetyt laktoosi ja vaahtokarkit tuovat tuoksuun makeutta, joka tekee siitä paksumman. Hääääääääärski tuoksu!

Ja makukin. On hapanta. Siinä määrin että hampaat hapertuvat murusiksi ensihörppäisyn myötä. Vähintään pinnoite huuhtoutuu pois. Toisen hörppäisyn myötä oluesta paljastuu makujakin: kuten monille hapanoluille käy, taittuu happamuuden pahin terä ensipuraisun jälkeen. Kyllä tämä hapankin on, mutta lähinnä Evil Twin -tapaan aivan perkeleen tuhti aivan muilla tavoilla. Emme varmaan ikinä ole maistaneet näin tuhtia, paksua ja raskasta hapanolutta.

Hapokkaan suutuntuman alta löytyy melkeinpä ällömakeaa vadelmaa ja kirsikkaa. Paksu ja raskas suutuntuma saa oluen maistumaan ja tuntumaan vadelmahillolta jota on jatkettu vedellä juuri sen verran, että se on vaivoin juoksevaa. Laktoosi ja vaahtokarkit tuntuvat pienenä taustavivahteena, joka tuo makuun kermaviili-mustikkapiirakan makua, vaikkei mustikkaa ole valmistuksessa käytetty.

Ensipuraisun ja tuoksun happamuuden ei pidä antaa pelotella: ei olut läheskään niin hapan ole. Myöskään maun raskauden ja överiyden ei pidä antaa pelotella. Kyllä tämä ihan maistuva ja juotava olut on, vaikka onkin etenkin hapanoluiden mittapuulla ihan uskomattoman hevi. Kohtalaisen ainutlaatuinen tuttavuus.

Evil Twinin hapan-IPA ei kyllä mikään IPA ole, mutta muilla tavoin mielenkiintoinen olut, joka on tulkittava onnistumiseksi. Siinä on Evil Twinille leimallista överiyttä ja raskautta, ja alun päällekäyvän happamuuden alta paljastuu raskas mutta maukas hillo-olut. Ei tätä ihan jokaiselle voi suositella, ja yhdestä jenkki-pintin kokoisesta tölkistä riittää aivan hyvin kahdelle, mutta hiukan seikkailunhalua omaaville maistelijoille tässä on mukava haaste.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s