Bored Panda

on

Brewski, Ruotsi. Barley wine, 11%. Tölkki, 0.33l.

Brewski-linja jatkuu. Nyt happamien ja kevyempien saralta siihen toiseen ääripäähän: makea ja tuhti. Tämä Brewskin näkemys barley winestä on maustettu suklaalla ja vaniljalla, joten pienoinen pelko ahterissa on, että tämä laadukas oluttyyli on pilattu hipsteröinnillä. Faktahan on se, että barley winen profiili on lopulta yllättävän hento eikä yleensä sovi esim. tynnyrikypsytettäväksi – vaikka onkin hyvin vahva oluttyyli! No, kohta nähdään miten svedumamman panohenkilöt onnistuvat.

Kaatovaiheessa ei vaahtoa ole lainkaan, eikä sitä ilmesty mistään mystisesti pysyväiskerrokseksikaan. Väri on nätti, tumma ja punertava – hiukan punaviinimäinenkin. Valoa vasten puna korostuu selkeästi, muutoin esiin nousee jopa rusehtavia sävyjä. Tässä on nättiä sisäistä hehkua. Tuoksusta ei kyllä barley wineä löydy. Viinaa, vaniljaa ja suklaata sen sijaan löytyy, tehden tuoksusta jopa liköörimäisen. Sokeroitua, ylikypsää banaaniakin löytyy. Omituinen, ja sinänsä vallan hyvä tuoksu, muttei tosiaan lainkaan barleywinemäinen.

Hapoton suutuntuma on kyllä ehtaa barley wineä, ja pohjalla oleva viinainen, makea maltaisuuskin on barley wineä. Sen päälle Brewski latoo ruskeaa, melkein mätää banaania, suklaata ja vaniljakastiketta. Ja heti ensihörppäisystä lähtien viina polttelee nielussa.

Aiempi pelko osoittautuu aiheettomaksi: Brewskin hipsteröinti ei ole tuhonnut barleywinemäisyyttä Bored Pandasta. Klassikkotyylin aistii jokaisen hörppäisyn pohjalla, mutta sen päälle Brewski on latonut överin makeita, melko tuhteja muita makuja. Ei tämä perinteisestä barley winestä mene millään, mutta modernina mutaationa siitä tämä on mielenkiintoinen, jopa hyvä. Lopulta, tästä löytyy maltaan yli-imelää makeutta, mätään asti ylikypsää hedelmää ja korkean alkoholiprosentin lämpöä (suorastaan korventavuutta!); kaikki barley winen klassisia piirteitä, joskin ne tässä oluessa esiintyvät ei-klassisessa muodossa.

Suklainen, banaaninen, makea, viinaisan poltteleva Bored Panda ei ole mikään tylsistyttävä olut. Se on kerrankin oikein onnistunut modernisointiyritys ikiaikaiselle tyylille – joskaan ei nyt tietenkään parempi kuin klassinen barley wine – jossa modernit piirteet istuvat yllättävän hyvin perinteiseen makuprofiiliin. Ei tämä tosiaan parhaita klassisen tyylin barley winejä uhkaa lainkaan, mutta on oikein hauska vaihtoehtoinen tulkinta. Kyllä ne siellä Brewskillä osaavat, sano!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s