B.A. Imperial Cafe Racer

on

Fierce Beer, Skotlanti. Imperial porter, 9%. Tölkki, 0.44l.

Lisää ulkomailta tilattuja oluita. Tämähän on tavallaan vaikea tapaus arvioida, kun kyseessä on tynnyrikypsytetty versio oluesta jota emme ole maistaneet – yleensä mielestämme BA-oluita voi arvostaa parhaiten mikäli alkuperäinen on tuttu. Nyt ei ole, mutta ei anneta sen maistelua ja arviointia haitata liikaa.

Lasiin B.A. Imperial Cafe Racer kaatuu hyvin niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole kuin sen verran että oluen pinnalla on vähän vaaleaa väriä. Kuinkas muutenkaan, kun on näin vahva olut kyseessä. Oluen väri on musta, sellaista joka imee valon sisäänsä. Eli musta. Tuoksu on varsin oiva: tynnyrikypsytys ei tunnu pahassa, eikä peitä alleen kaikkea muuta. Mukana on tuhtia, makeaa ja pehmeää melassia, espressokahvia ja ripaus tosi tummaa suklaata. Vaniljaisuutta löytyy hiven – oluen valmistuksessa on ilmeisesti kahvin ohella käytetty vaniljaa – ja pientä viinaisuuttakin, joka lienee tynnyristä, mutta ei missään nimeessä haittaavissa määrin. Näiltä osin hyvä.

Suutuntuma on paksu ja todella samettisen pehmeä. Samaa voi sanoa mausta. Tumman suklaista, paksua ja pehmeää kahvisuutta, hellävaraisesti bourbontyylistä vaniljaa (Untappedin kuvauksen mukaan olut onkin kypsytetty bourbontynnyreissä) ja ripauksen melassimaista makeutta. Jälkipolttelussa tuntuu bourbonmainen viinaisuus sekä kitalaessa että närästyksenä kurkusta vastalaukkuun. Pikkuhiljaa oluen lämmetessä ja suun tottuessa tummuuteen vaniljaisen makeuden osuus mausta rupeaa kasvamaan.

B.A. Imperial Cafe Racer on täyteläinen ja toki tuhti, muttei raskas tai överi. Päinvastoin, näin laadukkaaksi näin vahvaksi olueksi tämä on yllättävänkin helposti juotava ja maultaan sopusuhtaisen virtaviivainen. Sen paremmin kahvi kuin tynnyrikypsytyskään eivät tee tästä ylen raskasta – tämä luetaan oluen eduksi ainakin tässä tapauksessa.

Lieköhän tavallinen Imperial Cafe Racer yhtä hyvä kuin tämä? Tämä nimittäin on vallan mainio olut. Tämä on oikein tehty tynnyrikypsytetty olut, sellainen jossa tynnyri ei jyrää kaikkea muuta alleen, vaan tuo selkeästi omat piirteensä, jotka kuitenkin pysyvät oluen luonteelle alisteisena. Summa summarum: hiton hyvä olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s