Barrel-Aged Narwhal

on

Sierra Nevada Brewing Co., Yhdysvallat. Imperial stout, 11.9%. Tölkki, 0.473l.

Sierra Nevada on pien- ja käsityöläispanimona legendaarisen statuksensa ansainnut. Ovathan he merkittävässä roolissa käsityöläisoluiden nousussa, ja heidän ikonista Sierra Nevada Pale Aleaan pidetään aika yleisesti yhtenä ensimmäisistä isoiksi hiteiksi nousseista pienpanimo-oluista. Sierra Nevada on kuitenkin, ja tietenkin, paljon muutakin kuin tuo yksi olut… miksi onkin suorastaan rikollista että olemme heidän tuotoksiaan arvioineet niin vähän. Korjataanpa tuo tuhdilla tummalla Narwhalilla.

Narwhalista on muutamia erikin versioita: perus-Narwhal, rommitynnyrikypsytetty, sekä tämä perus tynnyrikypsystetty. Tämä on kypsynyt liki vuoden bourbon-tynnyreissä, eli hyvin huilannut olut tölkistä kaatuu. Kuten arvata saattaa, ei kaatovaiheessa ole vaahtoa nimeksikään, ja pysyväiskerros on vielä olemattomampi. Väriltään olut on musta – ei paljon minkään sävyjä näy. Tuoksussa tynnyri on melko määräävässä roolissa: bourbonin vaniljaista makeutta ja viinaista kalseutta. Alta löytyy myös ripaus suklaisuutta ja tummuutta. Hiven palanutta kumiakin, ja hiukan lämmetessään tuoksuun tulee myös lakumainen juonne. Tuoksu ei sen paremmin lupaile kuin uhkaile: aika perustason barrel-aged -tuoksuhan tämä.

Narwhalin suutuntuma on paksu, pehmeä ja miellyttävän täyteläinen. Aavistuksen jähmeän oloinen olut täyttää suun erittän, erittäin tumman kaakaomaisilla sävyillä, jotka saavat rungossa paljon merkittävämmän roolin kuin tuoksussa. Kieli vähän turtuu viskimäisellä tavalla, mutta muuten Narwhal pitää tynnyrin ja viskin piirteet varsin maltillisina, mikä on hyvä. Jälkimaussa on lievän viskimäinen, metallinen jälkiklangi, mutta varsinaiset jälkiolot tuntuvat nielussa: korventelua on ns. hitosti. Itse asiassa tynnyri-Narwhal tuo hiukan mieleen Hoppin’ Frogit, mutta aavistuksen ohuempana ja kevyempänä – eli ei aivan yllä samalla tasolle. Samaa tumman suklaista, paksua, raskasta makumaailmaa Narwhalikin kuitenkin edustaa, ja koska kehtaamme mainita sen samassa lauseessa Hoppin’ Frogin kanssa, on tietenkin todettava että hyvähän tämä on.

Barrel-Aged Narwhal todistaa tosiaankin että Sierra Nevada ei ole mikään yhden tempun sirkusponi: heiltä irtoaa kosolti muutakin kuin Pale Aleaan. Tynnyrikypsytetty Narwhal on överissä tyylissään siitä tasapainoisemmasta päästä, jossa viskin polttelu ja tynnyrin maku ovat melko ihanteellisessa tasapainossa imperial stoutin tummuuden ja kaakaomaisuuden kanssa. Mainio olut hitaasti hörpittäväksi – ja jenkkipintin kokoinen tölkki mainio kahdelle jaettavaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s