Vuorineuvos Salted Caramel

on

Ruosniemenen Panimo, Suomi. Imperial stout, 9.5%. Pullo, 0.33l.

Siitä onkin hyvä tovi kun olemme viimeksi Ruosniemeä arvioineet. Panimo tuntuu asettuneen tasaiseen keskikastiin kotimaisista panimoista, siihen jossa tehdään välillä ihan hyvää olutta (ja välillä ei), mutta ei oikein ylletä suosion aallonharjalle. Ehkäpä uusi panimobaari Helsingin keskustassa vähän nostaa osakkeita, sitten kun taas baareissa voi käydä – kertavisiitin perusteella vähän ankea mutta asiansa ajava mesta, josta sai myös ostaa omaan kotiin kauppavahvuisia tuotteita.

Tämänkertainen olut on salted caramel -versio perus-Vuorineuvoksesta. Vahvuus on sama, mutta suolaista karamellia on lisätty. Lasiin olut kaatuu vaahdoten n. puolen sentin verran kaatovaiheessa, pysyväiskerroksen ollessa ohut utu pinnalla. Väriltään olut on käytännössä täysin musta. Tuoksu on pähkinäinen, kinuskinen, tumma, makea, toffeemainen. Suklaapatukkamainen tuoksu ei ole lainkaan pöllömpi!

Mausta löytyy aika pitkälti samoja piirteitä kuin tuoksusta: pähkinää, toffeeta, suolaista kinuskia. Sen alla on jopa hiukan puumaista tummuutta, joka on selkeästi kuivempaa kuin rungon karamelliset sävyt. Onhan tässä IBU:ja peräti 60, eli ei yllätä että kuivuutta ja katkeroa löytyy rungon jälkipuolelta ja jälkimakuun asti. Puumainen, jopa pähkinänkuorimainen humalointi ei välttämättä itsessään ole mitenkään erinomaista, mutta toimii kokonaisuudessa: rungon överiin, suolaiseen makeuteen taipuva tuhtius saa tasapainoa humalan kuivuudelsta. Näin Vuorineuvos Salted Caramel ei eksy pastry stoutien ja muiden modernien toffeedonitsistoutien aluevesille.

Vuorineuvos Salted Caramel on aika hyvin tasapainossa pysyvä, erittäin pähkinäinen vahva stout. Ei se ihan erinomaiseksi nouse, mutta etenkin näin useamman kuukauden kaapissa kypsyneenä tarjoilee suolakaramellineuvos oikein mukavan juomakokemuksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s