Yule Goat

on

Bone Machine Brew Co, Englanti. Hapanolut, 5.5%. Tölkki, 0.44l.

No onkos tullut joulu helatorstain keskelle? Ilmeisesti, kun helatorstain aattona juomme saatanallisen joulu-oluen jossa on pentagrammi ja pukki. Hyvähän se on juoda näitä pois ennen kuin joulu oikeasti tulee.

Bone Machine on aiemmin todettu hyväksi, esim. blogissakin mainittu Mary Ann Is Dead oli suorastaan ilmiömäisen mahtava minttu-suklaastout. Siksi onkin ehkä pienoisia odotuksia tätä kohtaan, vaikka ainesosaluettelo onkin uhkaavan eriskummallinen: paahdettua mallasta, hapankirsikoita, appelsiininkuorta ja laventelia. Hiivana on Voss Kveik.

Lasiin tämä omituisuus kaatuu vaahdoten paksua, melkeinpä kiinteää vaahtoa joka kaatovaiheessa muodostaa n. sentin kerroksen. Nopeasti tuo kuitenkin laskee n. millin kerrokseksi oluen pinnalle, jonka läpi pilkistää oluen rusehtavan punaista kypsän kirsikan sävyä. Tuoksussa on kirsikkaa, maustekakkua ja ripaus siirappista tummuutta. Aika omituinen tuoksu – vaikea sanoa onko se hyvä. Oluen maku päättänee tämän asian!

Maku todellakin on omituinen! Ensiksi huomaa tumman, paahtuneen maltaisuuden joka tuo etäisesti mieleen jopa markettistoutin. Sen alta nousee esiin laventelia ja kirsikkaa. Ensialkuun happamuutta ei tahdo löytää, mutta viimeistään nielaistessa potpurrimaisen kaltainen kuiva happamuus iskee kitalakeen. Ihan ensipuraisusta asti on selvä, että kyseessä on jokseenkin omituinen olut… mutta onko se hyvä?

Colamaisia sävyjä oluesta ei löydy. Tuntuu myös siltä, että runko toimisi aavistuksen tuhdimpana paremmin; nyt siinä on vähän liikaa kepeyttä. Ajan myötä esiin nousee appelsiinin sisäkuoren kitkeryys, joka vain vahvistaa kirsikan happamia sävyjä. Tämä ei oikein toimi, vaan jää kaipailemaan tuhdimpaa maltaisuutta tarjoamaan pohjavirettä, jonkunasteista tummuutta kun maussa selkeästi on haettu.

Yule Goat on olut joka ikään kuin kikkailee itsensä solmuun. Ainekset mielenkiintoiseen makukokonaisuuteen tässä on, mutta ikävä kyllä sitä ei ole saatu kybällä toimimaan. Pari volttia vahvempana, tai vähän makeampana, tai tummuuden hylkäävänä tämä olisi voinut olla parempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s