iStout Affogato

on

8 Wired, Uusi-Seelanti. Imperial stout, 10%. Tölkki, 0.44l.

Uusi-Seelantilainen olut onkin hiukan harvinaisempaa herkkua näillä leveys- ja korkeusasteilla. Muutamia sikäläisiä on toki tullut maisteltua ja arvioituakin, mutta ei moiseen ihan joka päivä törmää. Nyt on kuitenkin sellaista vuorossa, tovin kaapissa kypsynyttä sikäläistä vahvaa ja tumma olutta.

Lasiin iStout Affogato, joka kuulostaa Applen tuotteelta, kaatuu alkuun vaahtoamatta, mutta viimeiset, erittäin paksut pari senttiä tölkistä tulevat mokkaisen ruskean vaahdon saattelemana. Tämä laskee epätasaisen ohueksi pysyväiskerrokseksi oluen päälle. Itse olut on väriltään kuta kuinkin täysin mustaa, valoa vasten näkyy reunoilla ihan pieni häivähdys rusehtavaa väriä. Tölkin mukaan oluen valmistuksessa on käytetty laktoosia, kahvia ja vaniljaa – ja etenkin kahvi tuntuu tuoksussa. Muitakin näistä tuntuu kunhan hetken etsii, mutta tummahko kahvi ja melkein palanut paahtuneisuus dominoivat. Ihan mukava tuoksu!

Oluen suutuntuma on melko paksu ja pehmeä. Tämä korostaa kauniisti melko tumman, reilusti paahtuneen kahvimaisia piirteitä rungossa. Kahvisuus uhkaa jo mennä kitkeräksi, mutta vaniljan ja laktoosin makeus tasapainottavat sitä. On kuitenkin todettava, että kymppivolttiseksi olueksi tämän maku on hiukan ohut – odottaisi reilusti enemmän paksuutta, tuhtiutta ja tanakkuutta näinkin vahvalta oluelta. Nyt runko tuntuu useamman prosentin heikomman oluen rungolta, eikä pysty täysin peittämään pohjaanpalanutta juonnetta – ja tämähän on lähinnä köykäisiin markettivahvuisiin stouteihin yhdistettävä piirre. Jälkimaussa kahvi muuttuu väärällä tavalla papumaiseksi, saaden hiukan kylmäuutetun kahvin piirteitä.

Muutamista hyvistä piirteistä huolimatta iStout Affligato on kohtalaisen vaatimaton imperial stout. Sen runko ei ole tarpeeksi tanakka, eikä siitä löydy lainkaan kompleksisuutta. Päinvastoin, heti alkuun esiin puskeva kahvisuus pysyy oluen ainoana merkittävänä makuna alusta alkaen, paljastaen enenevissä määrin heikkouksiaan ajan myötä. Lopputulos ei onnistu vakuuttamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s