Kipinätär

on

Panimoyhtiö Hiisi, Suomi. Imperial stout, 11 %. Pullo, 0.33 l.

Habanerostout. Sitä on luvassa tänään, eli mahdollisesti chilin ja viinan polttelua koko rahalla. Habaneron lisäksi tässä oluessa on käytetty kahvia, kaakaonibsejä ja vaniljaa valmistuksessa – eli tummuuttakin lienee luvassa kiitettävä määrä.

Lasiin Kipinätär kaatuu runsaasti vaahdoten, kuten kuvasta näette. Kaatovaiheen useampisenttinen kerros poreilee äänekkäästi, on höttöinen ja laskee hitaasti. Sen verran ärhäkkää vaahto on, että pakosti käy mielessä onko olut kärsinyt damagea jossain vaiheessa. Tuoksu, se mitä juutaksen sitkeän vaahdon alta haistaa, on tummaa ja täyteläistä. Habaneron tuntee selkeästi, kuten myös hyvin tummaa kahvia ja kaakaota. Lievän savuisia ja lakumaisiakin piirteitä voi aistia, jotka ovat oikein miellyttäviä.

Suutuntuma on melko paksu ja jopa tervaisa, joskin kestävä vaahto antaa myös höttöisyyttä. Ensipuraisussa maussa on tervaa, mutta habaneron selkeä polttelu valtaa alaa nopeasti. Ensihörppäisyn kulahtaessa kurkusta alas leviää selkeä, vahva muttei lainkaan ylilyöty polttelu suusta nieluun ja aina vatsaan asti. Seuraavillakin hörppäisyillä tulisuus potkii, mutta enenevissä määrin miellyttävästi ainakin suussa. Sen edellä ratsastaa selkeän, paksun lakritsimainen juonne. Nopeasti juotava tämä ei missään nimessä ole: jokaisella suullisella nousee pientä polttelua, joka pikkuhiljaa asettuu etenkin nielussa pysyväksi, vahvemmanpuoleiseksi ja nimenomaan habaneromaiseksi, ei viinaisaksi. Ajan myötä rupeaa vähän närästämäänkin.

Kipinätär on varsin mukava tapaus, jonka makumaailmasta löytyy monipuolisuutta. Savuisuus, tervaisuus, lakritsimaisuus ja habaneron polttelu löytävät kaikki hiukan hauraan mutta silti toimivan tasapainon. Tulisuus on kyllä selkeästi vahvin elementti, ja varmasti liikaa monille, muttei kuitenkaan niin ylitsevuotava, että lanaisi kaiken muun alleen. Vaniljan rooli jää kyllä vähän mysteeriksi maussa, eikä kahvi tai kaakaokaan varsinaisesti siltä maistu, mutta tuonevat itsensä tykö oluen tummuudessa.

Chilioluiden totuttelemista vaativalla saralla Kipinätär on oikein oiva tapaus. Taas yksi onnistuminen Hiisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s