Cocoa Psycho

WP_20170622_002

Brewdog, Skotlanti. Russian Imperial Stout, 10%. Pullo, 0.33l.

Jos vielä muutama vuosi sitten Brewdogilta sai yleisimmin vaaleita, reilusti jenkkihumaloituja oluita, on tarjonta sittemmin sekä supistunut että tasapainottunut, ja modernilta klassikkopanimolta saa nyt myös tummia sekä Alkosta että maitokauppojen hyllyistä. Brewdogin Alice Porter on mainio markettitumma, ja nyt on vuorossa olut joka on yli kaksi kertaa niin tuhti.

Heti ensikättelystä alkaen nimenomaan TUHTI on sana joka tulee mieleen. Heti korkin sihahtaessa auki leviää huoneeseen tuoksu joka on niin paksu, että sitä voisi melkein leikata veitsellä. Kun oluen – joka on väriltään tietenkin musta – kaataa lasiin, nousee pinnalle aluksi yllättävän runsaastikin erittäin, siis erittäin tummaa vaahtoa. Suorastaan poikkeuksellisen tummaa, jossa on kosolti hyvin tumman suklaan ja raakakaakaon jopa violettiin häivähtäviä sävyjä. Vaahto tosin laskee melkein kokonaan hyvin nopeasti. Tuhtia kuitenkin on ulkoisesti.

Tuhti on tuoksukin: suorastaan bensamaisen vahva, vaikkei sen tuoksuinen. Ylimakea, turpea, viinainen, nahkaisen viskimäinen, poltteleva, karrelle palaneisuuteen asti paahtunut, suklaata, kaakaota, mustaa pannukahvia, nokisuutta… kaikkea tummaa. Tuoksu on tummuudessaan äärimmäisen vivahteikas ja monipuolinen, tuntuu että jokainen nuuhkaisu tätä hurmaavaa tuhtiutta tuo uusia mielleyhtymiä. Kerrassaan loistelias tuoksu.

Maku ja suutuntuma jatkavat päivän sanaa: tuhti. Olut on erittäin paksua, aivan kuin ihan vähäsen vedellä lantrattua öljyä joisi. Tahmea, suorastaan viskoosinen (päivän sivistyssana, brought to you by Ummikot!) olut on myös maultaan tuhti, täyteläinen ja kaikkea sitä ylitsevuotavuutta mitä yllä on kuvattu. Tässä tummassa kullassa maistuu palaneisuus, tuhka, tumman pannukahvin pohjatilkka, täysin makeuttamaton kaakao, ylikypsää makeutta… mutta yllättävän vähän viinamaisuutta näin vahvaksi ja tuhdiksi olueksi. Ajan myötä nielua rupeaa toki korventamaan alkoholisella tavalla, mutta moni kevyempi olut on poltellut huomattavasti enemmän. Nouseepa jälkimaussa kevyttä, kaakaon sävyttämää humalan katkeroakin esiin.

Aidolla kahvilla, kaakaorouheella ja paahdetuilla tammilastuilla valmistettu olut on aivan varmasti liian tuhti monelle, mutta nille jotka uskaltavat kavuta tälle vuorelle on luvassa suuri palkkio. Cocoa Psycho on nimittäin psykoottisen kompromissiton mutta erinomainen olut. Se ei todellakaan ole mikään joka hetken olut, ja yhdestä 0.33l pullosta riittää hyvin kahdelle, mutta kun hetki on oikea, on tässä mainio haaste tartuttavaksi kaikille olutmaailman Norman Bateseille (olihan se yksi Psyko-viittaus saatava mukaan!). Brewdog taitaa tummien tekemisen jalon taidon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s