Barrel Aged T.O.R.I.S. The Tyrant

Hoppin’ Frog Brewing Co., Yhdysvallat. Russian imperial oatmeal stout, 13.8%. Pullo, 0.65l.

Lisää Hoppin’ Frogia. Viimeksi ollessamme hyppysammakkomoodissa arvostelimme perusversion T.O.R.I.S. The Tyrant -oluesta, nyt on vuorossa barrel aged -versio siitä, jota on kypsytetty bourbon-tynnyreissä. Jännä nähdä mitä se tekee tämän mustan kullan maulle – voiko täydellisestä parantaa, tai pystyykö näin mainio panimo pilaamaan oman oluensa? Perustooriksen arviossa totesimme, että joiltain osin se tuntuu melkein tynnyrikypsytetyltä – tuntuuko sitten tynnyrikypsytetty versio siltä, että sitä ei olisi kypsytetty tynnyrissä? Kysymyksiä, kysymyksiä. Etsitäänpä niitä vastauksia.

Lasiin tynnyritooris kaatuu samanlaisena kuin perustooris: mustana, niukasti vaahtoavana, paksuna. Kaatovaiheen vähän vaahto on alussa jopa purppuraista, mutta vaalenee siitä ja katoaa lopulta täysin – kuten perustooriksessa ja -booriksessa. Tuoksu on paksu, tuhti, painava, musta, makea, paahtunut, viinainen. Ihan erityisen paljon ei tynnyrikypsytys tuo uutta ainakaan tuoksuun, ehkä ihan ripauksen vaniljaa. Noh, mitä mainioin tuoksu joka tapauksessa.

Jos tuoksussa ei niin tuntunut, niin maussa tynnyrikypsytyksen kyllä huomaa. Suuntuntuma on paksu ja tahmea, kuin siirappia joisi. Makukin on paksu, painava ja suorastaan vyöryvä. Viinainen, ehdottoman viinainen. Siinä missä perustoorista kuvailimme vahvuusluokassaan jopa hienovaraiseksi, on bourbontooris jotain aivan muuta. Tämä on kuin bourboniin tehtyä kaakaota. Tumman suklaista ja makeaa, viinaista, polttelevaa, tummaa, tuhtia. Kielessä pistelee, ihan kuin viskiä joisi. Nielussa korventaa, ihan kuin viskiä joisi. Tässä heitetään kaikki vivahteet menemään ja lähdetään vyöryttämään tummudella ja tujuudella oikein kunnolla.

Bourbon-tynnyrikypsytetty versio T.O.R.I.S. The Tyrantista tarjoaa vaihtoehtoisen tulkinnan Hoppin’ Frogin mainiosta oluesta. Ei tämä kyllä millään tavoin ”perusversion” veroinen ole hävittäessään lähes kaikki nyanssit ja kompleksisuuden, mutta hyvä yhtä kaikki. Periaatteessa mielestämme modernit vahvat stoutit voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään: kompleksisiin ja hienovaraisiin, sekä massiivisuudella lanaaviin. Perustooris edustaa ensiksimainittua, tynnyritooris viimeksimainittua.

Niin, kuinkas sitten kävikään? Ei Hoppin’ Frog loistavaa oluttaan pilata osannut. Mutta ei tämä millään perusversion veroinen ole. Mutta silti pätevä vaihtoehtoinen tulkinta. Ja ehdottomasti päähän humahtava. Suosittelemme, että ensin perehdytään Hoppin’ Frogin perustarjoomaan, ja jos se kolahtaa – kuten sen kyllä pitäisi – voi tätä metsästellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s