Armchair Detective

on

Pohjala, Viro. Imperial Baltic porter, 12%. Pullo, 0.33l.

Lisää Pohjalaa – nyt syvään ja pimeään päähän heidän Cellar Series -sarjaansa kuuluvan huiman 12%:n vahvuisen balttiporterinsa kanssa. XO-konjakkitynnyreissä kypsytetty olut lupailee tuhtia makukokemusta, ja ainakin mikäli muut Cellar Series -tuttavuudet antavat osviittaa, on tuhtia todellakin luvassa. Tuhtia ja laadukasta.

Lasiin Armchair Detective kaatuu niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole kuin nimeksi lasin reunoilla. Väriltään olut on musta, ei paljon muita vivahteita näy valoakaan vasten. Tuoksu on miellyttävä hienostuneessa hienotunteisuudessaan: alkoholia tuoksuu, kuten myös maltaisen lakritsista makeutta, konjakkimaisuutta, ja vielä ripaus siirappia sekoitettuna tummaan kahviin. Monipuolinen, tasapainoinen eikä lainkaan ylilyöty tai överi tuoksu. Ainakaan tuoksussa tynnyrikypsytys ei vie kaikkea tilaa. Hyvää lupailee.

Maussa pehmeä mutta väkevä laku suorastaan hyökyy esiin heti ensipuraisussa. Sitä on paljon, ja se on vahvaa. Tämä piirre pönkittää suutuntuman pehmeyttä ja samettisuutta, ja lopputulos onkin sen verran pehmeä ettei välttämättä uskoisi 12%:n vahvuiseksi. Toisaalta, maun tuhtius ja paino puolestaan vihjailevat juuri siihen suuntaan. Tynnyrikypsytys maistuu oluessa todella vähän: vasta jonkun ajan kuluttua suuhun nousee viinaisen makeaa juonnetta, jonka tunnista konjakiksi. Pohjala on kyllä kypsyttänyt tämän erittäin onnistuneesti, ei nimittäin tynnyri jyllää yhtään liikaa mutta antaa silti luonnetta. Maku ei kuitenkaan ole yhtä hienostunut tai monisyinen kuin tuoksu, mutta onneksi sentään muuten erittäin hyvä.

Armchair Detective on taas yksi laadukas lisä Pohjalan pitkään listaan hyviä tummia oluita. Tämähän se on heidän ehdoton bravuurityylinsä, jossa harvemmin joutuu pettymään: alle viisivolttisesta yli kymmenvolttiseen, Pohjala tietää mitä tekee kun on tummista kyse. Ei Armchair Detective parasta Pohjalaa ole, mutta tällä kertaa se kertoo ehdottomasti enemmän panimon kovasta tasosta kuin oluen heikosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s