Peanut Butter Caramel Crisp

on

CoolHead Brew, Suomi. Imperial pastry stout, 10%. Tölkki, 0.33l.

CoolHead on hyvinkin Suomen johtavia hipsterpanimoita – he ovat melko suvereenisti ottaneet haltuun etenkin nautittavan juotavat hapanoluet ja vahvat tummat. Ja onpa panimo tehnyt kahdesta jokseenkin erikoisesta happamaan taipuvasta oluestaan, Salted Licorice Raspberry Sourista ja Lemon Licorice Sourista, monen marketin peruskauraa. Ei mikään hassumpi saavutus, se. Kun rohkeuteen vielä yhdistää laadun, on käsillä yksi Suomen kovimmista panimoista.

Peanut Butter Caramel Crisp on valmistettu käyttäen kinuskia ja paahdettuja pähkinöitä – ja siltä se näyttääkin. Paksuhko olut kaatuu sentin paksuisen vaahtokerroksen saattelemana lasiin. Vaahto on kinuskisen ja suklaisen ruskea, joka hiljalleen laskee mouseemaisesta kaatokerroksesta ohueksi, pysyväisemmäksi uduksi. Itse olut on väriltään lähes musta, valoa vasten näkyy pieni colamainen häivähdys. Tuoksu on mallia tuhti: pähkinää on paljon, kuten myös paksua makeutta kinuski/nougat-tavalla. Tahmea ja viinaisa. Överiä makukokemusta lupailee.

Ja överiä makukokemusta tarjoilee – vaan ei liian överiä. Samettisen paksun, suorastaan siirappisen oluen runko on tuhdisti nougatmaisen makea ja tumman suklainen: kuin joisi viinalla terästettyä kinuski- ja suklaakastikkeen sekoitusta. Rungon jo siirtyessä kohti jälkimakua nousee pähkinäisyys esiin, eikä lainkaan pöllömmällä tavalla: se tuo tasapainoa makeudelle, ollen hiukan karvasta ja puumaisen kuivempaa. Se kuljettaakin oivasti jälkimakuun, joka itsessään on lyhyt mutta jättää jälkeensä nieluun viinaisaa lämpöä. Varsin onnistuneen maun kruunaa paksu ja pehmeä suutuntuma, joka tekee tästä todella jälkiruokamaisen ja leivosmaisen menemättä silti liian raskaaksi tai kikkailevaksi. Onhan tämä överi, muttei liian – röyhkeän vahvat maut pysyvät järjellisyyden rajoissa. Vyörytyksen alta löytyy nyansseja.

Pastry stout ei vielä ole tainnut ihan kybällä lyödä itsensä läpi kotimaisten panimoiden tarjonnassa – ymmärrettävää sinänsä, tyyli kun vahvuutensa takia rajoittuu Alko- ja ravintolamyyntiin – mutta siltikin CoolHead keekoilee melko itsestäänselvästi kukkona tunkiolla. Tämäkin olut kertoo siitä, että Tuusulan tuittupäät tekevät tätä taidolla ja näkemyksellä. Peittoaa monen nimekkään ulkomaisen panimonkin tuotokset, eikä sorru olemaan täysin överiyden, ei lainkaan kompleksisuuden varassa, vaikka enemmän ensiksimainittuun nojaakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s