Humalove V: Moo Strikes Back

Humalove Brewing, Suomi. Milk stout, 5.4%. Pullo, 0.33l.

Vaikka onkin kesä ja noin viidessadastuhannes hellepäivä menossa, päädyimme me tänään siihen, että nyt arvioidaan jokin tumma olut. Tokihan kesä on vaaleiden, kevyiden ja raikkaiden oluiden aikaa, mutta välillä tarvitsee vähän vaihtelua. Ja toisaalta, eihän milk stout ole suinkaan raskaimmasta päätä tummia oluita. Moo Strikes Back on Humaloven tulkinta milk stoutista: valmistuksessa on käytetty myös rommissa uitettuja vaniljansiemeniä ja viikunoita.

Lasiin tämä erikoisuuspommi kaatuu vain niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole kuin katoavan vähän. Väriltään Moo on musta, myös valoa vasten. Tuoksussa on vallan mainiota maitoisuutta, vaniljaisuutta ja tummutta. Tuoksu on vahvempi kuin oluen prosentit: makeuden alta aistii miellyttävää paahtunutta maltaisuutta, eikä lainkaan ohuutta tai vetisyyttä. Eikä sitä iänikuista köykäisten stoutien palanutta kumia. Tuoksun puolesta kiitettävä arvosana.

Maunkin puolesta tämä saa ainakin hyväksytyt paperit, joskin etenkin alkuun rungon lopussa pienoinen ohuus rupeaa kyllä nostamaan rumasti päätään. Rungon alku kuitenkin vakuuttaa täyteläisyydellään, jossa vaniljaisen, laktoosimaisen makeat sävyt saavat paikkansa auringossa; tummemmat, paahtuneen maltaiset sävyt ovat komppaajan roolissa. Viikunat eivät maistu, mutta rommia voi ohimennen aistia silloin tällöin pieninä viinaisina vivahteina. Ajan myötä, maun kerrostuessa suuhun, myös alkupuraisun ohuus rupeaa haalistumaan.

Markettivahvuiseksi stoutiksi tämä on oikeastaan todella, todella vahva tapaus. Tietämättä voisimme helposti arvella tämän olevan 1-2% vahvempi, sen verran onnistuneesti perusmarkettikaman sudenkuoppia tämä olut välttelee. Joku esittänee että juu juu, mutta tämä onkin milk stout, jonka kuuluu olla miedompi, mutta eivätpä nekään kotimaisina, markettivahvuisina ole yleensä vakuuttaneet. Tämä puolestaan vakuuttaa.

Eli jos edellinen arvioitu Humaloven olut, Black & Blue Shake, vähän kylmäksi jättikin, niin tämän myötä Humalove palaa kirjoissamme niille urille, joilla olemme tottuneet panimon näkemään. Niille hyville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s