Liquid Desserts 11 – Caribbean Coffeecake Tonka Stout

Big Belly Brewing Company, Alankomaat. Imperial Pastry Stout, 11 %. Pullo, 0.33 l.

Näitä Big Bellyn Liquid Desserts -sarjan oluita meillä onkin useampi kaapissa arviota odottamassa, Alkosta poimittuja kaikki. Tämän valitsimme ensimmäisenä arviovuoroon sillä perusteella, että sen parasta ennen -päiväys menee nopeiten. Nimestä ja ainesosaluettelosta jo voi päätellä, että överiä kamaa on luvassa: tonkapapuja, kahvia ja kookosta.

Lasiin Liquid Desserts 11 kaatuu paksuna ja niukasti vaahdoten. Lopussa, kun pohjalle kertyneet roinat rupeavat tipahtelemaan lasiin, muodostuu oluen pinnalle n. puolen sentin kerros tummahkoa vaahtoa. Se kuitenkin laskee nopeasti melkein olemattomiin. Siirappimaisen, öljyisän paksu olut on väriltään musta. Tuoksu on klassista pastry stoutia: tummaa, paahdettua sokeria, kahvia, kookosta, tonkapapujen lievän vaniljaista paksua makeutta, mausteisuutta. Överiä, överiä, överiä ja varsin hyvää, jos nyt ei mitään kovin omaperäistä tyylissään.

Makuakin voinee hyvillä mielin kuvata överiksi, vaikka näinkin vahvan oluen odottaisi kyllä olevan raskaampi. Heti alusta asti hampaita sulattava ja rytmihäiriöitä aiheuttava makeus täyttää suun; kookos ja tonka puskevat todellakin läpi. Myös kahvia tuntuu selkeästi, mutta ikävä kyllä ei miellyttävänä tummapaahtona, vaan enemmänkin kylmäuutettuna – ja se on harvoin jos ikinä hyvä juttu oluessa. Vahvuus ja tumman sokerinen makeus antavat myös hiukan rommimaisia piirteitä makuun, mutta Liquid Desserts 11 jää silti kaipaamaan tanakkuutta runkoon. Mutta jos rungossa oluen 11 % eivät tunnu paksuutena, niin nielussa kyllä tuntuu vahvana korventeluna.

Pastry stouteille tyypillisesti Liquid Dessertsin variantti 11 paljastaa korttinsa heti jaon jälkeen: ensihörppäisystä lasin huvetessa maku ei mainittavasti laajene, syvene tai kehity. Tämä, yhdistettynä kylmäuutetun kahvin terävyyteen ja rungon lievään heppoisuuteen tekevät oluesta hiukan divaritason pastry stoutin. Lupaavista piirteistä huolimatta tämä ei onnistu erottautumaan tyylin mustasta massasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s