Imperial Triple Choc

Saltaire Brewery, Englanti. Imperial stout, 7.4%. Pullo, 0.33 l.

Tässäpä throwback: oli aika, jolloin 7.4% oli ihan vahvan oluen prosenttimäärä. Nykyään imperialit huitelevat jopa tuplavahvuudessa, ja joidenkin paikkojen hana-IPA:tkin ovat 6-7% paikkeilla, joten Saltairen Imperial Triple Chocin mieltäminen imperial stoutiksi on tavallaan vähän vaikeaa. Mutta, ”imperial” etuliite tulee toki siitä, että panimon perus-triplasuklaa on muutaman prosentin köykäisempi, ollen markettivahvuinen – ja varsin hyvä sellaiseksi.

Lasiin Imperial Triple Choc kaatuu ohuen, hiukan mokkaisen vaahtokerroksen saatelemana. Tämä laskee nopeasti, jättäen vain pientä haloa lasin reunoille. Väriltään olut on musta, mutta valoa vasten näkyy nättiä pientä todella tummaa mahonkisuutta. Tuoksua joutuu hetken etsimään, mutta sitten löytyy makean suklaisia ja jopa kaakaomaisia piirteitä – ei niinkään tummaa- kuin maitosuklaata. Ripaus kahvisuuttakin tuoksusta löytyy ja, kumma kyllä, banaanisuuttakin. Omituinen tuoksu, joka ei ole epämiellyttävä, mutta saisi olla rohkeampi.

Oluen makukin painottuu makeaan päin, joskin siinä on myös tumman kaakaokahvisia piirteitä. Maku on myös melko kevyt; jos olutta tituleeraa imperial stoutiksi, odottaisi vahvempaa makua. Ja kun nyt kriittisiä huomioita tehdään, niin jälkimaku ei ole lyhyt – vaan olematon. Imperial Triple Choc ei jätä kuin aivan pienen kaiun itsestään.

Yllä olevasta voisi ehkä tehdä sen johtopäätöksen, että Imperial Triple Choc on huono olut. Ei se ole. Se ei vaan ole imperial stout, vaan ehkä vahvuuttaankin vähän kevyempi perustason suklaastout. Sen maku on ihan jepa, muttei lainkaan kompleksinen tai vivahteikas. Yhden tempun ponina Imperial Triple Choc paljastaa kaikki temppunsa heti alkumetreillä.

Sinänsä tämä vahvempi versio on kyllä parempi kuin perus-Triple Choc. Siltikin sanoisimme, että perusversio vetää pidemmän korren: sen voi poimia mukaan hyvinvarustetusta maitokaupasta, tämän joutuu hakemaan Alkosta – ja Alkossa kyllä yleensä on parempiakin vaihtoehtoja.

Saltairen Imperial Triple Choc on ihan OK olut, joka on kuitenkin laadultaan aika tusinakamaa. Ei tämä Young’sin Double Chocolate Stoutille, Sam Smithin Organic Chocolate Stoutille tai Thornbridgen Cocoa Wonderlandille pärjää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s