Amburana & Chocolate Stout

Brouwerij Kees, Alankomaat. Imperial pastry stout, 11 %. Tölkki, 0.33 l.

Oppia ikä kaikki: tänään opimme sen, että Amburana on palkokasvi, ilmeisesti Brasiliassa kasvava sellainen. Emme tiedä miten olimme selvinneet elämästä tietämättä tätä, mutta onneksi enää ei tarvitse, ellemme satu unohtamaan koko asiaa. Mikä on toki sekin täysin mahdollista, ellei jopa todennäköistä.

Amburanaa on kuitenkin käytetty tässä Keesin imperial pastry stoutissa, ja ilmeisesti se on mausteisen makuinen – sopinee siis hyvin suklaan kanssa! Lasiin tämänkertainen nestemäinen leivos kaatuu niukasti vaahdoten; parin millin kerros katoaa nopeasti lähes täysin. Väriltään olut on musta, valoakin vasten. Ja tuoksu on toden totta mausteinen, ei suoranaisen tulinen mutta silti potkua omaava. Lienee sitä Amburanaa. Muuten tuoksu on tumma, tanakka ja ehkä enemmän kaakaomainen kuin suklainen. Oikein hyvä tuoksu, eikä kovin tyypillinen pastry stoutille, sillä makeus puuttuu.

Maussa makeutta on, mutta myös paljon muuta. Suklaata ja kaakaota, juu, mutta myös erittäin omituista ikään kuin mausteista puumaisuutta. Lienee Amburana. Erikoinen maku jakaa vähän mielipiteitämme, mutta yhdestä olemme yhtä mieltä: erikoinen tämä ainakin on. Maun pohjana on melko tyypillinen, överin makea pastry stout, mutta Amburana antaa tälle todella omintakeista, hiukan kahvista ja hiukan terävän mausteista makua. Suklaa saisi olla vahvempana maussa.

Yksi asia on varma: pastry stoutien liiankin homogeenisessä makumaailmassa Keesin Amburana & Chocolate Stout tarjoaa aitoa vaihtelua siihen ainaiseen raskaaseen, överiin makeuteen, pysyen silti tunnistettavana pastry stoutiksi. Tyylin ystäville tätä voi siis suositella, vaikka arvioijanne mielipiteet eivät oluen laadusta ole täysin yhtenäiset: ihan OK vs. varsin hyvä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s