Jule Malt

To Øl, Tanska. Imperial milk stout, 13 %. Pullo, 0.33 l.

Jaahas, se on taas joulu kesän korvilla – nyt nimittäin juomme jouluksi ostamaamme olutta, joka on saanut sen puolisen vuotta kaapissa kypsyä. To Øl on varsin mainio tanskalainen panimo, jonka oluita emme kuitenkaan ole arvioineet toistaiseksi yhtäkään. Tuleepahan tähänkin epäkohtaan korjaus!

Lasiin Jule Malt kaatuu hyvin niukasti vaahdoten tumman mokkaista vaahtoa. Kaatovaiheen millin kerros katoaa nopeasti kokonaan. Väriltään olut on musta – valoakaan vasten ei näy muita sävyjä. Tuoksu on viinaisa, makea, maitosuklaamainen – sanalla sanoen, liköörikonvehtimainen. Hetkittäin tulee vähän lakuakin. Tuoksu on siis melko lailla sitä, mitä imperial milk stoutilta voi odottaa. Ihan kiva!

Oluen suutuntuma on samettisen pehmeä ja siirappisen paksu. Maussa korostuu alkuun tuoksussa mainitut lakumaiset piirteet, suorastaan herkullisen tuorelakumaisina. Sen jälkeen esiin nousee viinan reunustamaa makeaa suklaisuutta, paahtunutta mallasleipämäisyyttä ja laktoosin pehmeyttä. Jälkimaussa tuntuu ennen kaikkea viina – nielussa lämmittää, ei niinkään korvenna. Jo ensikulauksella miellyttävän pehmeä ja suunmukainen maku vain pehmenee pehmenemistään lämmetessään, menettäen hiukan makeutta. Tämä johtuu osittain siitä, että makeuden sijalle nousee lämmintä maltaisuutta.

Jule Malt on kerrassaan mainio olut. Milk stoutin ystäville se tarjoaa vahvan, raskaankin variantin kivasta tyylistä, muttei varsinaisen överiä tai liioiteltua. Päinvaston, vahvuudestaan huolimatta Jule Malt on pehmeä ja varsin helppo juoda. Vahvuus rupeaa tosin tuntumaan päässä tuotapikaa!

Joulun rauhallisiin hetkiin hyvä jaettava olut – tai miksei myöhäiskevään aurinkoisiin iltoihinkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s