Sarah’s Secret

on

Amagery Bryghus, Tanska/Bearded Iris Brewing, USA. Imperial pastry stout, 11.5 %. Pullo, 0.33 l.

Sarah Bernhard -kakun mukaan nimetty olut on mainion Amagerin ja täysin vieraan Bearded Iris Brewingin yhteistyö. Makeaa ja tuhtia lupailee: ilmeisesti kakku syntyi, kun tanskalainen paakari halusi 1800-luvun lopulla vietellä senaikaisen tähtinäyttelijättären ja loi tätä tarkoitusta varten oikein hyvän ja makean leivoksen. Suhde ei kestänyt, mutta leivos jäi elämään. Liekö paakarin miesylpeys kolahtanut enemmän kuin paakarinylpeys paisui?

Lasiin tämänkertainen pastry stout kaatuu vain hyvin niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole lainkaan. Väriltään olut on, kuten arvata saattaa, musta. Valo ei läpäise olutta lainkaan, eli valoa vasten se on yhtä musta. Tuoksu on makea ja tumman sokerinen, leivosmainen, viinaisa, tuhti. Eli juuri mitä arvata saattoikin. Ihan hyvä tuoksu, jos nyt ei tyylilajissaan mitenkään erityisen omaperäinen.

Oluen suutuntuma on paksu ja suorastaan samettisen pehmeä. Maku on tumma, eikä ensihörppäisyllä niin överi kuin mitä tuoksu lupailee – viinaisa polttelu tosin tuntuu nielussa ihan heti. Mausta löytyy hasselpähkinää, jota valmistuksessa onkin käytetty, tummaa suklaata, nougatia, kaakaota, oluen hiukan lämmetessä myös tuorelakua. Edes jatkohörppäysten jälkeen tämä ei liian överiksi tai raskaaksi äidy: päinvastoin, vaikka tuhti onkin, pysyy Sarah’s Secret oivan hörpittävänä ja tasapainoisena oluena. Sinänsä aivan tyypillinen pastry stout tämä on: oluen maku jää suklaisen makeuden alle täysin, eikä olut kompleksisuudella voi kehua, vaan paljastaa kaikki korttinsa heti. Tyylille tyypillistä tämäkin.

Sarah’s Secret ei makunsa puolesta ole kovin yllättävä pastry stout. Pikemminkin tyylin peruslinjaa noudatteleva edustaja on kyseessä. Laatupuolella kyse on kuitenkin tyypillisestä Amagerista, eli hyvästä. Tanskalaispanimo nashvilleläiskavereineen pitää Sarah’s Secretin maut aisoissa ja kontrollissa, välttäen tyylin pahimmat ylilyönnit ja keskittyen siihen, mitä pastry stout parhaimmillaan on: kuin nestemäinen leivos, jota siemailee hitaasti ja nautiskellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s