Page 24 Winter Warmer (Black Edition) & Icelandic Doppelbock

wp_20161223_22_58_40_pro

Brasserie St. Germain, Ranska. Mausteolut, 8.5%. Pullo, 0.33l.

Pullo hämää! Pikimusta etiketti, talvinen nimi ja lisäys ”Black Edition” saivat odottamaan jotain mustaakin mustempaa olutta – vaan pullostapa kaatuu hyvinkin vaaleaa, siiderimäisen omenankeltaista, sameaa juomaa joka ei vaahdonnut käytännössä lainkaan. Vehnää (ja kauraa) käyttäen valmistettu, kardemummalla maustettu olut tuoksuu aika paljon Hoegaardenilta, vaikka tässä ei ole korianteria. Belgityylisen vehnäoluen raikkaassa, kevyen heinäisessä tuoksussa on kevyt mausteinen juonne. Oikein mukava tuoksu.

Maku puolestaan tuo enemmän mieleen hyvin makean saisonin: heinäisyys korostuu, ja onpa tässä kevyttä happamuuttakin, joka lienee pääosin humalan ja mausteiden ansiota, mutta korkea alkoholiprosentti tuntuu pönkittävän juuri sitä aspektia mausta. Olkisen maltainen, vienosti maustettu ja varsin maistuva olut, jossa korkea alkoholin tilavuusprosentti ei tee itseään tunnetuksi ihan hirveän paljon, sopii varmasti hyvin witbierien, vaaleiden belgialejen ja saisonien ystäville.


Einstök Ölgerd, Islanti. Doppelbock, 6.7%. Pullo, 0.33l.

Einstök on jäänyt mieliimme aavistuksen epätasaisena panimona: vaaleammat oluet eivät ole olleet kovinkaan onnistuneita, kun taas tummemmat ovat olleet parhaimmillaan varsin maukkaita. Jännä nähdä miten saksalaistyylinen doppelbock onnistuu islantilaispanimolta!

Lasiin olut kaatuu vähänlaisesti vaahdoten, eikä sekään vähä jää pinnalle useaksi sekunniksi. Väriltään olut on tumman ja syvän rusehtavan punaista, aavistuksen rubiininenkin. Tuoksu on tuhdin, ällömakean maltainen ja ylikypsän hedelmäinen, melko tavanomainen tuplapukin tuoksu siis.

Maku seuraa perästä: melko tavanomainen, ehkä hiukan imelää makeutta korostava tuplapukki. Hiukan tylsä, yksiulotteinen ja ohutkin tämä on – ja ainakin mieleenpainumaton. Jälkimaussa tulee geneeristä, aavistuksen puumaista humalan kuivaavuutta. Doppelbockien saralla melko tavanomainen ja vaatimaton tapaus, jota ei oikeastaan ole mitään syytä haluta juoda toiste.

Ikävä kyllä Einstökin tuplapukki pikemminkin laskee kuin nostaa panimon osakkeita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s