Noctus 100 & Lille Läuft

mde

Noctus 100: Brauhaus Riegele, Saksa. Russian imperial stout, 10%. Pullo, 0.33l.
Lille Läuft: Lillebräu, Saksa. Pilsner, 5%. Pullo, 0.33l.

Foodistin olutkalenterin purkaminen jatkuu. Olemme toki avanneet kaikki luukut tähän päivään asti vaikka arvioissa olemme vasta luukuissa kuusi ja seitsemän, ja pakko todeta että todellista pettymysten kavalkadia on tarjoiltu: melkein yksinomaan vaaleita oluita, ja niistäkin aivan liian moni lageria. Itse asiassa nyt vuorossa oleva kuudennen luukun Noctus 100 on ainoa tumma olut tähän mennessä!

Olemukseltaan samea ja väriltään huolestuttavalta virtsanäytteeltä näyttävä Lille Läuft kaatuu lasiin niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerros ole kuin ehkä millin paksuinen ja epätasainen. Huolestuttava virtsanäyte on siis samea, jossa kusenkeltaisen joukossa on punertavuutta. Ettäs tiedättte. Tuoksultaan Lille Läuft on melko hedelmäinen, mutta siinä on myös pilsiltä odotettavaa vaalean leivän rapeaa maltaisuutta. Raikas modernin pilsnerin tuoksu.

Yönmusta Noctus 100 ei sekään vaahdonnut mainittavasti kaatovaiheessa, ja sen pysyväisvaahto on vielä vähäisempää kuin Lille Läuftin. Kymppivolttiseksi tämän tuoksu on yllättävän varovainen ja kalsea, mutta siitä voi aistia jauhoista lakritsia ja makeaa paahtuneisuutta. Ei huono tuoksu lainkaan, joskin se saisi olla rohkeampi, vaikka se kasvaakin oluen lämmetessä – ikävästi viinaisuuteen päin!

Vaalea ja kevyempi eka. Jos Lille Läuftin tuoksu olikin hiukan epätavanomaisen hedelmäinen pilsneriksi, on sen maku ihan perinteisen kauppapilsnerin: suodattamattomuus tuo hiukan tunkkaisuutta makuun mutta muuten rapsakka lagermainen maltaisuus on maun aa ja oo. Suorastaan tylsä – eipä yllätä.

Noctus 100 on onneksi toista maata, vaikkei laadullisesti taivaisiin yllä. Paksun litkun päällimmäinen maku on melkein portviinimäinen lämmin, alkoholinen ja poltteleva makeus, mädännyt hedelmä, jossa on myös Russian imperialin pyöreää, massiivista maltaisuutta. Todella tuhti olut, mutta silti jotenkin piirun verran yksiulotteinen liioittelevuudessaan ja päällekäyvyydessään. Tuhti olut, jonka kohdalla yhdelle henkilölle 0.33l on jo melkein liikaa.

Kaksi eri ääripäätä tyylillisesti näissä luukuissa, jotka toimivat aika hyvin yhteen kun vähän vuorotellen maistaa. Lille Läuft on hyvin tylsä jos nyt ei mitenkään erityisen heikko peruspilsner, kun taas Noctus 100 on aggressiivisen mahtaileva Russian imperial stout, joka ei hyvästä yrityksestä huolimatta yllä tyylinsä kärkikastiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s