T.O.R.I.S. The Tyrant

on

IMG_20200501_225214

Hoppin’ Frog Brewing Co., Yhdysvallat. Imperial Russian oatmeal stout, 13.8%. Pullo, 0.65l.

Herranen aika, mikä sieltä oikein tulee! No Toorishan se sieltä, eli Yhdysvaltalaisen Hoppin’ Frogin Triple Oatmeal Russian Imperial Stout – viime viikolla arvioidun B.O.R.I.S.-oluen isoveli, joka on huomattavat 4.4% vahvempi. Oletamme, että kaikki nämä (X).O.R.I.S. -oluet ovat samasta perusreseptistä tehtyjä variaatioita. Oli miten oli: hyvää tiedossa, aivan varmasti!

Lasiin T.O.R.I.S. kaatuu, samoin kuten B.O.R.I.S., mustana ja paksuna. Vaahto on alkuun hyvin tummaa, jopa violettia, mutta vaalenee lasin täyttyessä – pysyen kuitenkin tummempana kuin pikkuveljellään. Pysyväiskerrosta ei käytännössä ole. Ja se väri on siis musta, ja musta on väriä kuvaileva sana.

Vaikkei ole tynnyrikypsytetty – ne versiot B.O.R.I.S.-oluista odottavat tuossa vielä vuoroaan – tuoksuu tämä melkein siltä. Paksu, vahva, raskas, tumma, alkoholinen, makea, kaakaomainen, tumman ja samettisen kahvinen, viinainen; tässä on hyvin monta tynnyrikypsytetyn oluen tuoksupiirrettä. Ja aivan loistavahan tuoksu totta kai on kaikessa överiydessään. Mahtava kahdessa mielessä: mahtava eli massiivinen, mahtava eli mainio.

Suutuntuma on kuin tervaa joisi – poikkeuksellisen maistuvaa tervaa. Suun täyttää paksu, tahmea ja tuhti, tumma makeus joka jää kyläilemään pitkäksi aikaa. Maku on äärimmäisen pehmeä ja tasapainoinen – näin vahvaksi olueksi jopa hienovarainen, vaikka onkin raskas ja jykevä. Tooriksella on kyllä makua ja kompleksisuutta vaikka muille jakaa, muttei silti lanaa kaikkea alleen, vaan avautuu pikkuhiljaa ja ilman täystuhoa. Viinaisuus nousee esiin vasta nielussa poltteluna, maussa sitä ei liiemmin ole. Enemmän tässä keskitytään tummaan makeuteen, joka on kuin kahvin ja makeuttamattoman, todella tumman kaakaon sekoitus. Verrattuna pikkuveljeensä on tämä selkeästi raskaampi, tummempi, suklaisempi ja, no, yksinkertaisesti stydimpi. Vaan sehän nyt oli odotettavissa kun vahvuuskin on paria pykälää korkeampi. Sukulaisuus Borikseen on kuitenkin kiistaton, niin maun kuin verrattoman laadun saralla.

T.O.R.I.S. The Tyrant jatkaa väkevää todistusta siitä, että Hoppin’ Frog on yksi maailman parhaista panimoista, ainakin mitä vahvoihin tummiin tulee. Tyylissään hyvin lähellä täydellisyyttä; ei tätä ihan kaikille ja läheskään joka tilanteeseen voi suositella, mutta kun tekee mieli tummaa olutta joka jyrää vastarinnan tankin voimalla – silloin T.O.R.I.S.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s