Eric

on

Brewski, Ruotsi. Imperial oatmeal stout, 11%. Pullo, 0.33l.

Brewskiltä olemme tähän mennessä arvioineet vaan vaaleampia oluita – nyt sitten hypätään tummaan päähän oikein urakalla. Vuorossa on 11% vahvuinen imperial oatmeal stout, jossa on laktoosia (kuten aika monessa modernissa vahvassa stoutissa tuntuu olevan) sekä Koppi-kahvia.

Lasiin olut kaatuu paksuna, suorastaan pulpahtelevana pullosta. Vaahtoa on kaatovaiheessa nimellisesti, pysyväiskerrosta ei – vaan eipä sitä näin vahvalta odotakaan. Väri on musta, jossa on lievää rusehtavaa sävyä, kahvisuutta oikeastaan. Ericin mustuus on sellaista, että mikään valo ei sen läpi tunkeudu. Tuoksu on tumman, suorastaan mustan suklainen, kahvinen, makea, tumma, lievän savuinen ja tervainen, ja ehdottoman paksu sekä tuhti. Ajan myötä pelkkä tuoksu rupeaa närästämään! Pienen ajan kuluttua myös palaneen kumin piirteitä kehittyy tuoksuun, mikä ei ole ainakaan yksiselitteisen hyvä juttu – mutta muuten erittäin lupaava tuoksu.

Maku ei petä. Hyvin pitkälti samoja kuvauksia voi heittää kuin tuoksusta: suklainen, kahvinen, makea, tumma, paksu, voimakas, tahmea. Savu jää uupumaan. Tässä on oudon hapokasta terävyyttä, joka korostaa kahvisia piirteitä. Maku on kyllä voimakas ja paksu, mutta myös hiukan yksiulotteinen: tämä ei ihan hirveästi kehity ensihörppäisyn jälkeen, vaan pysyy hyvin samanlaisena. Lämmetessä ja suun tottuessa ei löydy uusia piirteitä ja juonteita; siinä taitaakin olla yksi olennainen ”ihan hyvän” ja erinomaisen erottava piirre. Erinomaiset vahvat tummat paljastavat salojaan pikkuhiljaa kerros kerrokselta, ja pysyvät freeseinä loppuun asti, kun taas ”ihan hyvä” paljastaa kaikki korttinsa heti. Nykytrendi vahvoissa ja tummissa tuntuu nojaavaan kaikkihetinyt-vyörytykseen, ja Eric liittyy tähän joukkioon.

Eipähän siinä. Kärkikahinoihin Ericillä ei ole asiaa; vertailussa esim. viime aikoina blogissamme tapetilla olleeseen Hoppin’ Frogiin ei tällä oluella ole saumaa. Muuten kyseessä on kuitenkin erittäin hyvä ja miellyttävän makuinen, voimakkuudestaan huolimatta yllättävän helppo olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s