Barrel Aged D.O.R.I.S. The Destroyer

on

Hoppin’ Frog Brewery, Yhdysvallat. Imperial stout, 10.5%. Pullo, 0.65l.

Viimeinen keväällä hankituista Hoppin’ Frogeista päätyy nyt arvioon – se jätettiin ihan tahallaan vähäksi aikaa kaappiin kypsymään, ja jouluaatto tuntui sopivalta hetkeltä nauttia tämä musta kulta. Hoppin’ Frogin Boris ja Dorishan ovat meidän ehdottomia suosikkejamme sekä tummien saralla, että ihan oluissa ylipäätään. Osa tynnyrikypsytetyistä johdannaisversioista jättivät tosin vähän kylmäksi, mutta katsotaanpa miten tovin kaapissa seissyt tynnyri-Doris pärjää.

Lasiin tämä kaatuu yhtä nättinä kuin kaikki Hyppysammakot: vaahtoa on vähän, mutta se on tummaa, suklaista ja paksua. Pysyväiskerros on vaaleampi ja hyvin ohut. Itse olut on väriltään lähinnä samanlaista kuin yön mustuus suljettujen silmäluomien läpi katsottuna. Tuoksussa on toki tynnyriä ja bourbonia, mutta myös perus-Doriksen loistavan tuhtia, täyteläistä ja kompleksista tummuutta. Kauniita jopa savuisia piirteitä sekoittuu todella, todella kuivaan ja tummaan suklaaseen. Tuoksu on paksu, rakeinen ja päälle hyökyvä. Sanalla sanoen: erinomainen.

Täyteläisen pehmeä, samettisen paksu maku ei petä. Tynnyri toki maistuu, mutta ei liikaa: se antaa pientä vaniljaisen makeaa, rasvaisen paksua sivuterää maulle, jossa tumman suklaiset ja tuhdin viinaisat piirteet dominoivat. Jälkimaussa löytyy myös suorastaan upeaa, jauhoisan kuivaa, makeaa lakritsisuutta. Etenkin alkuun rungossa tuntuu myös miellyttävää paahdetun suklaan makua; tämä tosin lientyy aika paljon lasin huvetessa. Ensikulauksesta asti on selvää, ettei tämä kuulu samaan joukkoon niiden muutaman, harvan pettymyksen aiheuttaneen Hoppin’ Frogin kanssa, vaan edustaa panimolta odotettavaa loistokkuutta. Tynnyrikypsytys ei syö mainion pohjaoluen kompleksisuutta, vaan tuo siihen vähän lisäpotkua. Lopputulos ei ole perus-Dorista parempi, muttei kyllä mainittavasti heikompikaan.

Barrel Aged D.O.R.I.S. The Destroyer on kompleksinen, vaativa, palkitseva ja alati kehittyvä juomanautinto, joka edustaa ”klassista” Yhdysvaltalaista vahvojen tummien perinnettä parhaimmillaan. Ilman turhia kommervenkkejä ja kaiken maailman pastry-kikkailuja tehdään olut, jonka maku saattaa olla överi, mutta jonka laatu ei tule siitä vaan kompleksisuudesta, syvyydestä ja – no, erinomaisuudesta. Hoppin’ Frog on yksi parhaista, kuten tämä(kin) olut todistaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s