Kokostopp

on

Poppels Bryggeri, Omnipollo & All In Brewing, Ruotsi. Imperial stout, 11%. Pullo, 0.33l.

Luvassa tuhtia ja tanakkaa: kun taikasanoina voidaan sanoa Omnipollo, barrel aged, vanilja, kaakaonibsit ja kookos, niin voi arvata mistä on kyse. Se, että mukana on Poppels ja All In tokkopa keventää lopputulosta.

Lasiin tämä väriltään täysin musta olut kaatuu äänekkäästi vaahdoten nopeasti haihtuvaa, todella isokuplaista vaahtoa, joka on väriltään purppuraakin tummempaa – tämä vaahto on melkein mustaa. Pysyväiskerrosta ei vähemmän yllättäen ole käytännössä lainkaan. Ihan vähän reunusta lasia vasten. Tuoksussa kookos dominoi vahvasti tuhdin rasvaisella tavalla. Alla on viinaa, mutta kaakaota tai vaniljaa ei kyllä löydy mainittavasti. Pehmeä ja lämmin tuoksu on ihan mukava, muttei lopulta kovin erikoinen – onhan näitä kookosdominoituja imperialeja ennenkin tullut vastaan.

Mausta muita piirteitä sitten löytyykin. Vanilja ja kaakao yhdistyvät luomaan makean, mokkaisen suklaisen pedin kookokselle, joka ei ole liian makeaa muttei myöskään liian rasvaista. Suutuntumassa ja maussa molemmissa on samanlaista lämmintä, samettista pehmeyttä kuin tuoksussa – liekö valmistuksessa käytetyn kauran ansiota? Jälkimaussa viina korventaa nielussa ja turruttaa kieltä. Tynnyrikypsytys ilmenee juuri viinaisuutena, joka on läsnä olevaa muttei missään vaiheessa ylidominoivaa. Tokihan tämä on överi ja makeaan kallellaan, mutta tyylissään verrattaen tasapainoinen olut, joka välttää pahimmat yhden piirteen ylikorostamiset.

Omnipollo-asteikolla Kokostopp on melko tyypillinen, tutun ja turvallisen överi imperial. Samalla mitalla Kokostopp on hyvä muttei välttämättä erityisen hyvä olut – mutta toisaalta, Omnipollo-mitan hyvä on monelle muulle panimolle erinomainen. Modernin, tuhdin överin imperialin ystäville Kokostopp on turvallinen valinta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s