Smooth Moderator

on

CoolHead Brewing, Suomi. Imperial pastry stout, 12%. Tölkki, 0.33l.

Kaksitoistavolttinen stout jonka valmistuksessa on käytetty pekaanipähkinää ja vaahterasiirappia. No sehän ei voi olla mikään muu kuin pastry! Onneksi sentään CoolHead osaa tyylin, joten voi odottaa hyvää.

Tämä kyseinen olut on tehty yhteistyössä Suomen Olutharrastajien kanssa – joihin mekin muuten kuulumme, ja olemme kaiken lisäksi CoolHeaders-supportporukan jäseniä, joten tässähän on kaikenlaisia omia lehmiä ojassa ja lasissa! Lukija päättäköön kuinka paljon nämä seikat vaikuttavat arvioon, me arvelemme etteivät lainkaan.

Lasiin Smooth Moderator kaatuu yllättävän runsaasti vaahdoten. Sitä on tottunut etteivät näin tummat ja vahvat oluet vaahtoa juuri lainkaan, mutta niin vain Smooth Moderator kaatuu n. sentin paksuisen, kevyen mokkaisen värisen vaahdon saattelemana. Tämä kuitenkin laskee nopeasti, jättäen vain utua oluen pinnalle, ja vähän kerrosta lasin reunoja vasten. Väriltään olut on melkoisen musta, mutta valoa vasten näkyy ihan pieni rusehtavan mahongin häivähdys.

Tuoksu on sitä itseään: tahmeaa, paksua, siirappisen makeaa. Pientä pisteleväisyyttäkin tuoksusta löytyy – liekö pähkinän ansiota? Vahvuuskin tuoksuu läpi viinaisuutena. Pastrylle melko tavanomainen tuoksu, mutta silti aivan hyvä.

Suutuntuma on ensialkuun yllättävän pirtsakka; olut poreilee suussa tuntuvasti ja kuuluvasti. Sen laskettua huomaa oluen olevan paksu, samettinen ja jopa tahmea olemukseltaan. Maussa tuntuu selkeästi sekä pähkinää että siirappia, jotka löytävät hyvän tasapainon tehden oluesta makean, muttei liian. Vaahterasiirappi on vähemmän yllättäen se ällömakea piirre, mutta pekaani tuo hiukan kuivuutta mukaan. Jälkimaku etenkin on korventavan alkoholinen. Pastrylle tyypillisesti olut on enemmän överi kuin kompleksinen: maku ei kehity lasin huvetessa, eikä ensipuraisusta runkoon ja rungosta jälkimakuun maussa tapahdu mainittavaa kehitystä. Tyylissään olut on kuitenkin selkeästi sitä parempaa kastia, jos nyt ei erityisen omaperäinen tai vahvaluonteinen.

Smooth Moderator on takuuvarma taidonnäyte CoolHeadilta: happamien ohella pastryt ovat panimon ydinosaamista. Tämä on heiltä itsevarman hyvä olut, joka ei aivan erinomaiseksi nouse, mutta tyydyttää silti pastryjen ystävien överiydenhimon. Voi hyvillä mielin ostaa, jos vastaan tulee – tosin tämä taisi olla pienehkö kertaerä, jota ei välttämättä enää saa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s