Xmas Chocolate Muffin & Saison Du Japon

wp_20161213_21_01_49_proBrouwerij Kees, Alankomaat. Imperial sweet stout, 8%. Pullo, 0.33l.

Luukut kasi ja ysi nyt vuorossa: jouluisaa tummaa ja epäjouluisaa saisonia, uutta ja tuttua panimoa, eurooppalaista ja aasialaista. Eroja on runsaasti, toivottavasti laatu ei kuulu näihin.

Ensin vuorossa Keesin jouluisa suklaamuffinistout, joka kaatuu lasiin käytännössä vaahtoamatta. Vaahdottomuus yhdistettynä imperial stoutille vaaleaan väriin – mustan sijasta tämä on todella tumman mahonkinen – tekee tästä hyvin kevyen oloisen. Tuoksussa on paljon suklaata, makeutettua kaakaota ja maitoa, ja on runsaudessaan sekä aitoudessaan hyvinkin viehättävä. Ajan myötä pistävä alkoholisuus nousee tuoksussa esiin.

Makukin on pääosin onnistunut: tummempaa suklaata kuin tuoksussa, ja selkeästi kuivempaa; tästä ei maitosuklaan makeutta löydy. Verrattuna esim. Samuel Smithin verrattomaan Organic Chocolate Stoutiin on tämä karvaampi, alkoholisempi ja liköörimäisempi tapaus, mutta muuten menee ainakin laajoin vedoin samaan kategoriaan. Olut kärsii ehkä ihan aavistuksen liian ohuesta rungosta, joka ei onnistu peittämään alkoholin polttelua aivan tarpeeksi. Muuten kyseessä on kohtalaisen hyvä, vahvahko sweet stout, joka on sweet stoutien saralla melko vaativa kiitos vahvan liköörisyytensä.


Kiuchi Brewery, Japani. Saison, 5%. Pullo, 0.33l.

Ja sitten Japaniin, nousevan lonkeron maahan. Hitachino Nestin Espresso Stout todettiin tässäkin blogissa hyväksi, joten mielenkiinnolla odotamme mitä Kiuchin sällit ja sällittäret ovat saaneet aikaiseksi kovin muodikkaan saisonin saralla!

Saisoniksi kohtalaisen tumman oluen päälle muodostuu nätin marenkinen, n. sentin paksuinen hiukan epätasainen kerros haihtuvaa vaahtoa. Väriltään Saison Du Japon on ruskeaan vivahtavan oranssinen, samea ja melko nätti. Tuoksu on saisonien makeampaa puoliskoa, ruohoisuuden ohella löytyy nättiä kermaisuutta. Raikas!

Suutuntuma on kuohkean hapokas, ja jos tuoksu on makeaan kallellaan, ei maku todellakaan ole sitä! Tämä on hapan, reilusti hapan saison, joka ei lelli maistelijaa millään makeuden harhaluuloilla. Suorastaan kirpeä, sitruunainen ja ruohoinen maku tuo mieleen jotkin todella happamat sokeroidut karkit, omenaremmit tms. Makuun tottuessa alta paljastuu ohut makea juonne, joka luo kevyen kontrapunktin kirpeälle happamuudelle.

Ei ehkä ihan olut meidän makuumme, mutta myönnettävä on, että Kiuchi on Hitachino Nest Saison Du Japonilla onnistunut tekemään aidon makuisen hapansaisonin, jolla on kuitenkin kosolti omaa ainutlaatuista luonnettaan. Tyylin ystävien ei kannata missata tätä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s