Pikkuarvioita, osa 2

Erinäisillä reissuilla testattuja oluita.

WP_20151205_003

Fuller’s PAST MASTERS 1914 STRONG X Strong Ale
Syvän, kauniin oranssin väripihkainen olut, klassinen oluen väri kauniissa versiossa – tältä oluet mainoksissa näyttävät! Tuoksu oli niinikään upea: raikas, vahamaisen hedelmäinen, omenainen, mehukkaan sitruksinen jossa kumkvattimainen piirre, ihan kevyttä puumaista hiivaa. Maku oli ällömakea ja toffeemainen – kuin ESB johon on lisätty vahamaista hunajaa. Todella kevyt, todella makea brittityylin ale. Melkoisen hyvä muttei mikään ESB.

WP_20151205_007

Pohjala SAAK Pumpkin Ale
Tuoksui pumpkin alelle: brown alemainen mutta todella makea. Mausteinen muttei pistävä. Mukana oli myös piparimaisuutta, ja kurpitsaisuutta piirakkamaisessa muodossa. Maussa kurpitsa maistui selkeäst ja vahvasti, siinäkin piirasmaisella tavalla. Mausteitakin oli. Tyylissään mainio olut, minkä Ummikko M:kin joutui myöntämään vaikkei ole kurpitsaoluiden ystävä.

 

jopen

Jopen BOKBIER bock
Jopen HOPPENBIER blonde ale
Jopen EXTRA STOUT double stout
Jopen KOYT GRUITBIER gruit/yrttiolut
Jopen JACOBUS RPA ruisolut/IPA
Jopen JOHANNIETER doppelbock
Tuhti satsi Alankomaalaisolutta Jopenilta, jolta oli kattava valikoima Kampin Rotterdamissa ainakin joulukuun alkupuolella. Meillä oli hieno kokoelmakuva kaikista Jopenin pulloista, jotka maistelimme, mutta se on mystisesti kadonnut arkistoistamme.

Bokbier oli tuoksultaan tumman maltainen ja jopa jykevän paahteinen. Myös hedelmäistä turpeutta löytyi. Maku oli kohtalaisen makea, jopa imelä. Tumma mutta mehuisa, mukana hiven salmiakkijauheisuuttakin. Jälkimaussa ripaus turkinpippuripoltteluakin. Yllättävän tymäkkä, mausteinen bock – ja varsin hyvä.

Hoppenbier oli tuoksultaan makean greippimehuinen ja tunkkaisen sitruksinen, kuin appelsiini jossa on paljon roskaa. Mukana myös paksua, mehuisaa sitruksista mandariinin makeutta. Maku appelsiinisempi kuin tuoksu; mehuisa mutta kuiva, läsnä oli myös jauhoinen aspekti. Täyteläinen kuin appelsiinimehu jossa hedelmälihaa mutta silti nautittavan kevyt. Hyvä olut.

Extra Stoutin päälle jäi todella nättiä pitsiä, hienosti vaahtosi! Tuoksusta löytyi kahvia ja lakritsia; tymäkän painunutta kahvia tai voimakkaan pannukahvin viimeinen tilkka. Tuoksu oli myös maltainen muttei ylen makea, pikemminkin kuivan rakeinen. Todellakin kuiva – alanimeke oli Dutch Dry Stout. Maku oli hapokkaan kahvinen, karkea, hiekkainen ja Kuiva isolla K:lla. Lakritsia löytyi sekä rungosta että jälkimausta – jälkimaussa juurimaisena. Ehkä vähän liian hiekkaisen karhea ollakseen loistava, olisi kaivannut pientä makeutta tasapainottamaan. Silti mukava tuttavuus.

Humalatta tehdyn Gruitbierin tuoksu oli kuin kevyempi versio Jägermeisteristä: makea, yrttinen muttei aivan yskänlääkemäinen. Toi myös mieleen yrttisen maustestoutin. Hedelmäkakkumaisen makea, taatelimainen tuoksu. Maku oli mausteisen yrttinen, kuinkas muutenkaan, sen alla keskitanakka tumma ale. Mausteet ja yrttisyys olivat tietenkin hyvin pinnassa, mutta sen alla oli imelää, makeaa, tahmeaa ja ällöä yskänlääkemäisyyttä, kuin yrttinen kurkkupastilli – Eukalyptus Menthol Original. Melko kamala mutta samalla jännä olut.

Ruis-IPA Jacobus RPA tuoksui kevyeltä IPA:lta: hedelmäinen, mehuisa ja raikas. Melkolailla kesäisen nautiskeluoluen tuoksuinen siis. Mukana oli poikkeava, vaikeasti määriteltävissä oleva piirre – liekö ollut se ruis? Hiukan puuroisa, viljaisa ja rautainen piirre oli kyseessä. Maultaan Jacobus oli appelsiininen sessio-IPA, tarpeeksi kevyt jotta olisi voinut juoda parikin. Maltaisuuden ”bassotaajuus” oli eriävä, puuroisampi ja hivenen tummempi kuin tavan IPA:ssa. Oikein hyvä, sopivan katkera ja sopivan mehuisa olut.

Tuplapukki Johannieter oli tuoksultaan todella luumuinen, täyteläinen, tumma ja kypsä. Tummuudesta huolimatta tuoksu oli melko raikas ja miellyttävän kevyt. Maku oli mausteinen, ruohokkaan yrttinen ja luumumaisen makean maltainen. Olisi voinut olla vähän tuhdimpi, jääden nyt vähän laimeaksi. Muuten ihan OK, mutta lienee silti heikoin Jopenin valikoimasta mahdollisesti Gruitbierin poislukien.

WP_20151205_024

Mikeller K:RLEK 8 APA
Kermainen, vaalea, mandariininen ja kevyt tuoksu. Maku melko katkera, muttei liian; lievää jenkki-IPAmaista sukkamehuisuutta, muttei liikaa, joten melko miellyttävä ”perus-APA”.

Pyynikin Käsityöläispanimo PAPAN VANILLA STOUT stout
Tuoksu oli kauniin vaniljainen, vahva, makea, tumma ja virkistävä. Mukavan low-key mutta silti todella hyvä tuoksu. Maku seurasi: nätin makea ja tumma. Melko konstailematon ja vähäeleinen stout joka ei pröystäile tai isottele, vaan tyytyy olemaan ”vain” erinomaisen nautittava. Makeus tasapainotti kuivuutta oivallisesti.

WP_20151205_027

Death Rides A Pale Horse DIA DE LOS MUERTOS pale ale
Kevyen pale alemainen ja lagermainen tuoksu jossa mehuisia sekä maissimaisia piirteitä. Maku oli lattea: pale ale meets Mexican lager -henkisen tylsä ja mielikuvitukseton. Hienompi nimi kuin olut.

WP_20151205_028

Black Mountain Brewing Co. CAVE CREEK CHILI BEER maustettu olut
Perusmeksikolaislager johon pullotuksen yhteydessä ujutettu kokonainen chili. Tuoksu ja maku juuri sitä: peruslager jossa chili. Aivan infernaalisen tulinen mutta muuten mauton juoma kyseessä. Ei muuten soveltunut tulisen ruuan kanssa sitten yhtään.

WP_20151205_030

Fuller’s HSB bitter
Sori Brewing COFFEE GORILLA baltic porter
HSB oli kuukauden real ale keskustan Kitty’sissä. Tuoksu oli perusbitterin, pähkinää ja tupakantumppeja. Oikein kiva. Maku aavistuksen pähkinäisempi perusbitter; melko makea ja ihan OK. Hapottomuus teki oluesta vaativan ja ehkä hivenen ohuen.

Coffee Gorilla tuoksui kylmälle alkoholille ja marjaisuudelle perinteisen portertummuuden ohella. Maku oli espressomaisen kahvinen ja alkoholinen, ja melko hyökkäävä. Ei Winter Gorillan veroinen mutta ihan juotava olut silti.

WP_20151205_026

Lervig Aktiebryggeri KONRAD’S STOUT imperial stout
Tuoksussa oli salmiakkijauhetta ja tyypillistä hyvin vahvan stoutin alkoholista & tummaa tuoksua. Maultaan kyse oli hyvin ylimakeasta, tuhdin jauheisesta stoutista. Melko hyvä imperial.

WP_20151205_038

Schlossbrauerei Kaltenberg/Warsteiner KÖNIG LUDWIG WEISSBIER vehnäolut
Vanha tuttu, yksi vehnäolutsuosikeistamme. Tuoksu kermaisen täyteläinen, raikkaan nautittava vehnäolut. Maku pehmeän kermainen, vaalea, banaaninen… sanalla sanoen mainio. Ei ehkä kovin erikoinen, mutta sitäkin loistavampi.

WP_20151206_003

Bryggeri WINTER ALE talviolut
Tuoksultaan marjaisa, hiukan marjapuuromainen tumma olut: täyteläinen, tumma, herukkainen, maltainen, turpea. Maussa karvaus yllätti, pohjoista hapanta koleaa marjaisuutta lämpimän mallaspedin päällä. Koleus hiipi tuoksuunkin ajan myötä. Pienoinen sapekas aspekti maussa laski pisteitä; muuten ihan kohtuuhyvä olut.

WP_20151206_004

Brouwerij ’t Ij FLINK blonde ale
Brooklyn Brewery WINTER ALE talviolut
Brooklynin tulkinnassa talvioluesta oli pähkinäinen ja marjaisa tuoksu, kuin brown ale jossa oli tavanomaista brown alea enemmän makeutta; myös hitunen hedelmäistä appelsiinia tuoksusta löytyi. Maku oli melkoisen ohut, jossa pähkinää ja makeutta. Yksioikoinen ja lattea tapaus, ja talviolueksi auttamattomasti liian ohut.

Flink oli tuoksultaan täyteläisen sitruksinen, mandariininen, makea ja tuoremehumaisen raikas. Hieno tuoksu, jonka lupauksia maku ei ikävä kyllä lunastanut. Maku oli ohut, ja appelsiininen maku karvaampi kuin tuoksussa, mutta silti Flink oli melko mehuisa. Ikävä kyllä ohuus, laimeus ja yksiulotteisuus maussa torppasivat upean tuoksun.

WP_20151206_009

Brouwerij ’t Ij NATTE dubbel
Tuoksu luumuinen, täyteläinen, tumma ja kypsä, mutta tummuudesta huolimatta raikas sekä miellyttävällä tavalla kevyt. Maun avasi mausteinen, ruohoisa yrttisyys, josta Natte kehittyi kohti luumumaista makeaa maltaisuutta. Olisi saanut olla vähän tuhdimpi, muuten ihan OK.

WP_20151215_001

Lunds Bryggeri LUNDS LJUS LAGER JULÖL 2015 lager
Väriltään kuparinern, leipäinen ja samea olut tuoksui selkeästi melkolailla peruslagerille; mukana tujaus appelsiinimaisuutta ja erottuvaa humalaa, sekä vaaleata, hiivaista leipää. Tuoksussa mukana myös hiukan metallia ja rautaa. Maussa oli sameaa humalaa, hiivaa ja perustylsän lagerin mitäänsanomattomuutta. Etäisen kevyttä simamaisuuttakin löytyi. Jälkimaku lyhyt. Kokonaisuutena hyvin laimea olut.

WP_20151215_006

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas KUKKO TUMMA tumma lager
Tosi metallinen tuoksu, alla makeahkoa mallasta. Maussa pähkinäisyyttä mitäänsanomattomuuden päällä. Makea, metallinen, tylsä, perus. Parempaa kuin Koff, muttei sen erikoisempaa.

WP_20151212_002

Brouwerij Van Honsebrouck KASTEEL ROUGE hedelmäolut
Todella nätin värinen olut, tumman kirsikanpunainen. Tuoksu oli makean, aidon ja tumman kirsikkainen jossa hiven karvasmantelia. Maku oli todella tasapainoisen kirsikkainen, ei ylimakea eikä ylihapan. Maussa hiven mansikkaisuuttakin. Taipuu etenkin lämmetessä ylimakeuteen, muttei liikaa. Samalla myös karvas piirre maussa nousee näkyvämmäksi. Hapokas. Jälkiruokaolueksi oiva, 0.33l jaettuna kahteen pekkaan oli juuri passeli määrä hitaasti nautittavaksi hyvän aterian jälkeen. Mukavan täyteläinen olut, mutta mukana oli silti hyvää keveyttäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s