Lyhyitä, latteita ja ylimalkaisia katsauksia. Osa 2.

Ummikot kävivät lomailemassa Helsingissä (kaukomatkailua: n. 16 kilometriä Ummikkovuorelta), ja tietenkin maistoimme muutaman oluenkin loman aikana. Uusia olutravintoloita emme ikävä kyllä ehtineet testaamaan, mutta vanhat tutut Vastarannan Kiiski Etu-Töölössä ja Angleterre Punavuoressa paljastuivat taas kerran oikein mukaviksi paikoiksi istua iltaa. Muuallakin kävimme toki, mutta nämä kaksi etenkin nostamme tällä kertaa esiin.

Beat Box Tiny Rebel, Englanti. APA. 4,5%.

Tuoksu sitruksinen, humalainen mutta silti hedelmäinen. Maku melko katkeroinen, mutta mitäänsanomattoman kevyt. Yhdentekevä olut.

Betony 45100 Ruosniemen panimo, Suomi. Porter. 8.7%.

Käsittääksemme osa jotakin sarjaa. Ainesosaluettelo mielenkiintoinen, erilaisten viljojen ohella lakritsia ja rohtopähkämöä eli betonya. Tuoksu lakritsinen mutta myös yrttimäinen, väkevä. Maku lakritsinen, makea, siirappinen, paksu ja viipyilevä – kerrassaan erinomainen tuoksu! Paksuuden ja maun tuhtiuden takia tuntui kuin olisi juonut lakritsikastiketta. Helposti Ruosniemen paras olut tähän mennessä.

Boltmaker Timothy Taylor, Englanti. Bitter. 4.2%.

Vaikka Timothy Taylor’s Landlord on se tunnetuin panimon tuote, on Boltmaker selkeästi parempi. London Pridemäisestä tuoksusta löytyy puumaista pähkinää ja makeaa nougatia. Maku samaa sarjaa, joskin esim. Fuller’sin bittereitä kuivempi. Aito ja asiallinen brittibitter.

Cowboy Breakfast Pohjala, Viro. Imperial Stout. 12.5%.

Bourbontynnyrissä kypsytetty tanakka stout. Tuoksu aavistuksen kalsea, jossa mustaviinimarjaisuutta ja chilin terää, jonka alla bourbontyyliin ällömakeaa vaniljaa. Maku makean imelä, ylikypsä, tumma ja rehevä – aika tavanomainen bourbontynnyrikypsytetty imperial stout, jossa ainesosana oleva chili tuntui lähinnä vain nielussa. Tavanomaisuudesta huolimatta hyvä.

Fika Thornbridge Brewery, Englanti. Kahvistout. 7.4%.

Kylmäuutettua kahvia sisältävä stout. Tuoksu papuja ja tuhkakuppeja, terävä ja kuiva. Maku aivan liian terävä, joskin sen alla on miellyttävää kahvisuutta, jälkimaku pehmeä. Fikassa on hyvää ja huonoa vähän liian fifty-sixty että kehtaisi suositella.

Kapittel Prior Brouwerij Van Eecke, Belgia. Luostariolut. 9%.

Todella makea ja yli-imelä tuoksu: paahdettua kandisokeria, ripaus luumua. Maku leipäinen, makea, hapokas, imelä, hapokkaan leipätaikinamainen. Alkoholi polttelee nielussa. Ei paras tyylissään, mutta kelpasi hyvin hitaasti nautittavaksi jälkiruokaolueksi.

Leon Omnipollo, Ruotsi. Belgiale. 6.5%.

Tuoksu raikas, täyteläinen, nätin sitruksinen, kauniin hedelmäinen ja maltainen tuoksu. Maku hapokas, hapan, maltainen, hiivainen, puumaisesti humaloitu, mutta mukana myös ripaus trooppista mehuisuutta. Ei Omnipollon parhaimpia, mutta silti erittäin vahva olut.

March Of The Penguins Williams Bro’s Brewing, Englanti. Oatmeal stout. 4,9%.

Tuoksu paahtunut, tumma, kahvinen, lakritsinen, kermainen ja makea. Maku pehmeä, samettinen, kevyen paahtunut ja lakritsinen. Melko kevyt stout, mutta silti maukas ja maistuva – suositeltava.

Mary Ann Is Dead Bone Machine Brew Company, Englanti. Suklaastout. 7.4%.

Tuoksu lähinnä After Eight -suklaata: aidon minttuisaa ja suklaisaa. Maku samansuuntaista; tummaa, minttuisan raikasta, makeaa, jumalaisen pehmeää. Yksi parhaista suklaastouteista ikinä.

Milk Stout Sakiskiu Alus, Liettua. Milk stout. 4.7%.

Karrelle palaneen paahtunut tuoksu, kuin pohjaan palanut kahvi – maitoa ei tuoksusta löydy! Suutuntuma pehmeä; maussa on kärtsänneisyyttä, mutta myös maitomaista pehmeyttä. Runko auttamatta liian ohut, mikä pilaa oluen.

Mulkero Sonnisaari, Suomi. Porter. 5.5%.

Hyvin mieto perusstoutin tuoksu. Tumman mitäänsanomaton maku. Ei jatkoon.

Nettle Thrasher Ellan Brewery, Englanti. Best bitter. 4.4%.

Angleterren real ale -hanasta. Tuoksu kukkainen, maltainen, puumainen; perusbitterin tuoksu. Kermainen suutuntuma, real aleksi yllättävänkin hapokas. Maku humalaisempi kuin tuoksu, mutta muuten samaa linjaa. Hyvä real ale, kelpo bitter.

Papaya Rye Nomada Brewing Company, Espanja. Double IPA. 9%.

Appelsiinimaisen värinen olut tuoksui raikkaan sitruksiselle, melkein mandariinimaiselle. Maltillista katkeroa tuoksussa, ei sukkamehua vaan hedelmäisyyttä. Maku täyteläinen, sitrushedelmäinen, reilun ja kuivan katkeroinen. Alkoholi antaa paksuutta rungolle. Ihan hyvä, muttei ikimuistoinen.

Portieeri Maistila, Suomi. Porter. 6%

Kahvisen, lakritsisen makeanpaahteisen tuoksun alta löytyy samaa sarjaa oleva maku. Kuiva humalaisuus tuo jälkimakuun palaneisuutta. Rungossa on miellyttävää makeutta, mutta runko on aivan liian lyhyt.

Revontulet Nomada Brewing Company, Espanja. Hapanolut. 6.7%.

Nätin rubiininen olut tuoksui todella marjaisalla ja happamalle, kuin mehutiiviste. Maku myöskin hapan, muttei ihan tuoksun veroisesti. Vadelmainen ja marjainen maku oli hiukan potpurrimainen ja vadelmateemäinen. Jokseenkin kuiva hapanolut oli kaikin puolin pätevä litku.

Sanguinem Aurantiaco Eviltwin Brewing, Yhdysvallat. Hapanolut. 3.25%.

Tuoksu hapan, vahamainen, kevyen siiderimäinen – melko tavanomainen tyylin tuoksu. Maku pistelevä, veriappelsiinimainen, happamuus kevyttä. Pääpaino keveässä, raikkaassa makeudessa – todellista hapanoluiden light-osastoa happamuuden puolesta, mutta maultaan todella raikas, virkistävä ja hyvä. Varmasti täydellinen kesäolut!

Tart Thornbridge Brewery, Englanti. Hapanolut. 6%.

Tuoksu todella hapan, kirpeä ja kylmä, mehukonsentraattimainen. Maku kuivan hapan mutta silti tasapainoinen. Aavistuksen pihlajainen. Ihan jees, muttei sitä parempi.

Tsjeeses Reserva De Struise Brouwers, Belgia. Jouluolut/belgiale. 10%.

Tsjeeses eli tsiisus, bourbontynnyrissä kypsytetty tummahko belgiale. Pronssisen ruskea olut tuoksui kevyen happamalle, hapokkaan maltaiselle ja aavistuksen kirsikkaiselle. Maku samaa linjaa, ruusunterälehtimäisen kuiva. Hiukan liian ällömakea ja yli-imelä.

Victory Imperial Porter Suomenlinnan Panimo, Suomi. Imperial Porter. 8.3%.

Tumman, paahtuneen, kuivan sulkaisen ja hiukan mustaviinimarjamaisen tuoksuinen olut oli selkeästi helsinkiläispanimon parhaimmistoa. Maussa lievää kylmää terävyyttä, mutta sen alla kosolti tummaa suklaisuutta ja kahvisuutta. Ei ihan napakymppi, maistui siltä että hanasta tarjoiltuna Victory oli hiukan keskenkasvuinen, vuoden kypsytys tekisi tälle varmasti hyvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s