Pikainen klonkutus Turusta

Ummikot käväisivät taas kotimaan suosikkikaupungissaan, Suomen Turussa. Yleensä olemme käyneet Turussa syksyllä, mutta viime kerralla päätimme kokea Turun suven ensi visiitillä koska ovathan käytännössä kaikki Suomen kaupungit kesäkaupunkeja. Ihan suveen visiitti ei osunut, mutta onneksi Ummikoilla on suhteet kunnossa yläkerran Ukon kanssa, ja sovimme että tänä vuonna käännetään nupit 11:a jo aikaiseen. Tiedätte ketä kiittää seksivauterassikeväästä.

Reissun päätarkoitus oli oluen juonti, eikun siis Turun Kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -esitys. Kaikki kolme Ummikkoa, sekä M että N, ovat jo pitkään olleet teoksen ystäviä (M ehkä enemmän kuin N) ja siten oli selviö että esitys on käytävä katsomassa. Ja olihan se aikamoinen spektaakkeli; tietenkin niin paljon asioita oli jätetty pois, että jokainen klassikkoteoksen ystävä pettyy yhteen tahi toiseen asiaan näytöksessä (M jäi kaipaamaan Faramiria), mutta realiteetit haltuun. Pakko oli karsia, nytkin väliaikoineen neljän tunnin mittainen näytös oli massiivinen. Ja, olihan näytös myös erittäin huikea oikeastaan jokaisella osa-alueella paitsi yhdentekevän musiikin. Näyttelijät olivat hyviä, lavasteet toimivat, tunnelma oli kohdillaan ja jotain Tolkienin magiasta oli saatu näytökseen. Etenkin Klonkku oli vallan mainiosti toteutettu, ottaen paljon muttei liikaa elementtejä Andy Serkisin leffaklonkusta.

Että kannattaa käydä katsomassa. Ja samalla voi vaikka käydä nauttimassa oluen tai kaksi yhdessä Turun monista erinomaisista olutravintoloista. Alla pikainen katsaus Ummikoiden tuopeissa viihtyneisiin oluisiin.

Brjánsi Nr. 52 Borg Brugghus, Islanti. Sour ale, 4%.

Hapan, kirpeä, kalsea tuoksu. Maku hapan… ja eipä oikein muuta. Ei nyt varsinaisen huono, mutta niin kovin yksiulotteinen.

 

D.O.R.I.S. The Destroyer Hoppin’ Frog, Yhdysvallat. Double Russian Imperial Stout, 10.5%.

Vanha tuttu, mutta niin loistava että kalliista hinnastaan huolimatta piti ottaa uusiksi. Tästä se Ummikoiden imperial-innostus aikoinaan lähti. Tuoksu on tuhti, paksu, suolainen, makea ja salmiakkinen, vienon viinainenkin. Maku rakeinen, mutta pehmeä, paksun öljymäinen, lämmin, maltainen, tumma, siirappinen, suklainen ja ripauksen kahvinen – ja alkoholinen, mutta tässä tapauksessa se ei haittaa. Ehdotonta imperialien kuninkuusluokkaa.

 

Green Zebra Founders Brewing, Yhdysvallat. Gose, 4.6%.

Gose jonka valmistuksessa on käytetty vesimelonia. Vesimeloni maistuikin selkeästi. Suolainen, makea, sorbettimainen. Happamuus todella kevyttä. Hyvällä tavalla helppo, kevyt ja raikas. Oikein hyvä.

 

Helios Ale Victory Brewing, Yhdysvallat. Saison, 7.5%.

Tuoksu kukkainen, heinäinen ja pippurinen. Maku yllättävän kevyt. Rasvaista kukkaisuutta, olkia, potpurria. Maanläheinen. Kevyen hapan, kuiva mutta makea, mukana pieni juonne puumaisuutta. Varsin hyvä, mutta on sitä paljon parempiakin saisoneita tullut maisteltua.

 

Breakfast Stout Arbor Ales, Englanti. Breakfast stout, 7.4%.

Tuoksu epämiellyttävän terävä ja tuhkakuppimainen. Maku onneksi ei: ripaus stögistä löytyy, mutta muuten pehmeä, suklainen, kahvinen, jopa vähän maitoisa. Ei tuhti muttei ohutkaan. Vähän kauraisen rakeinen. Miellyttävä keskitien kulkija stoutien saralla: ei raskas, ei kevyt; ei liian kuiva muttei ylen makeakaan.arbor stout

 

Dark Side Of Ale Level Eleven, Suomi. Tumma ale, 5.5%.

Tuoksuu Brunbergin Alku-sitruunalakukarkeille. Maussa samoja karkkeja, sitruunaruohoa, siirappia ja melassia. Maku kehittyi jännittävästi sitä myöten kuin olut lämpeni niin, että eri juonteiden valtasuhteet vaihtelivat. Hyvä. Ummikko N sanoisi jopa, että yksi parhaista hänen maistamistaan oluista!

dark side of ale

 

Goin’ Coastal Sweetwater Brewing Company, Yhdysvallat. IPA, 6,1%.

Walking Dead -telkkarisarjassakin vilahtanut pienpanimo. Ananas-IPA. Tuoksu hedelmäinen, ananasmainen ja vähän saippuainen – todella hyvä tuoksu! Ikävä kyllä maku ei lunasta lupausta. Kermainen suutuntuma, maussa sorainen ja maltainen pohja jonka päällä raikasta ananasmehua ja pientä saippuaisuutta sekä rasvaisuutta. Ihan OK, mutta ei lainkaan niin trooppinen ja hedelmäinen kuin ananas-IPA:lta odottaisi.

 

Gose With Raspberries Sakiskiu Alus, Liettua. Gose, 3.5%.

Tuoksu hapan, kirpeä ja suolaisa sekä marjaisa. Maku ei yhtä hapan kuin tuoksu, mutta hapan yhtä kaikki. Maistuu makeuttamatonta, karvasta vadelmamehua. Pientä pistelevyyttä. Varsin jees.

gose with raspberries

 

Härmä Mallassepät, Suomi. Oatmeal stout, 5.4%.

Vähän savuisa, tumma, makea. Tylsä.

 

Kaskiportteri Kaskenmäen Panimo, Suomi. Porter, 7.2%.

Kalsea, kevyehkö, tylppä. Maku tuntuu loppuvan kesken. Tylsä, kallistuu yhdentekevään.

 

Kesäolut Panimoravintola Koulu, Suomi. Amber lager, 4.8%.

Makean maltainen, raikas, rapsakka ja hyvällä tavalla sekä helppo että kevyt. Ei suuria tunteita herättävä mutta mukava.

 

The Mortician Amager, Tanska. Imperial stout, 10.5%.

Täyteläinen, paksu, makea, suklainen, kahvinen, vahva. Kaikin puolin erinomainen, eikä lainkaan viinaisa. Liki täydellinen imperial – laatuolut laatupanimolta.

 

Mother’s Milk Stout Linden Brewery, Suomi. Milk stout, 5,2%.

Ihan aavistuksen ohuenpuoleinen ja terävä. Makeuttakin löytyy. Maitosuklaamainen. Lievästä ohuudestaan huolimatta varsin kelpo milk stout, joka löytää tasapainon stoutin kuivempien juonteiden ja milk stoutin makeiden välillä.

 

Mr. Blonde (2018) To Ol, Tanska. Gose, 4,5%.

Selkeästi mutta silti maltillisesti hapan ja kirpeä. Vaniljainen, raikkaan kevyt, virkistävä. Persikkainen, aavistuksen verigreippinen. Varsin hyvä.

 

Must Eksport Ollenaut, Viro. Baltic porter, 7.9%.

Kahvinen, tumma, paahteinen, ihan vähäsen stögismäinen tuoksu. Maku paksu, samettinen, siirappinen, makeantahmea, lakumainen, suklainen. Öljymäisen paksu suutuntuma. Todella hyvä, ja heittämällä paras Ollenaut tähän mennessä.

 

Oatmeal Stout Samuel Smith’s Old Brewery, Englanti. Oatmeal stout, 5%.

Maltainen, tumma, rakeinen. Perus-oatmeal stout, mutta konservatiisuudestaan huolimatta hyvä. Ja niinhän se on, että Sam Smithin vahvuus on nimenomaan perinteisissä oluissa. Niiden teon he taitavat.

 

Old Fashioned Lemonade IPA Omnipollo, Ruotsi. IPA/hedelmäolut, 7%.

Tuoksu raikas, hedelmäinen, hivenen kirpeä. Maku samaa linjaa; vähän hapan, ananasmainen, raikas, hedelmäisen makea, kevyt. Oikein hyvä.

 

Old Horizontal Victory Brewing, Yhdysvallat. Barley wine, 11%.

Imelä, makea, maltainen, viinainen, petsimäinen, puumainen, kuiva. Leipäisyyttä saisi olla enemmän. Ihan OK, mutta barley wineltä odottaa enemmän.

 

Pineapple Halcyon Thornbridge, Englanti. Imperial IPA, 7,4%.

Tuoksu miedon ananasmainen, hedelmäinen ja maltainen, raikas. Maku samoilla linjoilla. Paksu ja täyteläinen, kuohkea IPA. Raikas. Kohtuuhyvä.

 

Prince Albert Tuatara Brewing, Uusi-Seelanti. ESB/Bitter, 4.7%.

Todella rasvainen ja pähkinäinen tuoksu. Maku pähkinäinen, rasvaisa, tylsä. Hyvän bitterin nougatmaisen makeat sävyt unohdettu täysin. Ei jatkoon.

 

Riena Sonnisaari, Suomi. Rye pale ale, 5.5%.

Saippuainen, humaloitu ja raikas tuoksu. Suutuntuma kevyt, saippuainen, vähän rakeinen ja rukiinen. Maku hiukan nougatmaisen pähkinäinen, leipäinen, puumaisen humaloitu. Ei kovin erikoinen, mutta ihan juotava vaikka saippuaisuus korostuu väärällä tavalla.

 

Routa 3.0 Pohjala, Viro. IPA, 6.7%.

Appelsiininen, makeahko, maltainen, raikas, ei kovin katkeroinen. Valmistuksessa on käytetty karpaloa, mutta maussa se ei kovin selvästi tunnu. Hyvä terassiolut.

 

Soft DK Eviltwin Brewing, Yhdysvallat. Imperial stout, 10.4%.

Tuoksu tuhdin ja tumman suklaisenmakea ja alkoholinenkin. Maku viinainen, makea, paksu, suklainen, vaniljainen, melassimainen. Tyypillinen jenkki-imperial, mutta silti jokseenkin mainio.

 

Sour Park Anderson’s, Viro. Sour ale, 5.0%.

Tuoksu ei lainkaan hapan vaan rasvainen, vähän pähkinäinen, nougatmainenkin. Maku aika kevyt, raikas, hedelmäinen eikä juuri lainkaan hapan. Kuiva ja makea samaan aikaan. Maultaan aavistuksen hämmentävä olut, josta ei oikein tiedä mitä mieltä olla.

 

Spring Thyme London Beer Factory, Englanti. Hefeweizen, 4.8%.

Mausteheinäinen, yrttinen, ruohoinen, kuiva, saisonmainen tuoksu. Maku todella kevyt ja jopa hento, heinäinen, varovaisesti maustettu, inkiväärinenkin. Ihan hyvä olut, mutta ei kovin hyvä hefeweizen.

 

Surpéne Tempel Brygghus/Bryggverket, Ruotsi. IPA/sour ale, 5.7%.

Todellakin hapan ja kirpeä tuoksu! Maku naama norsunvitulle -tason kirpeä. Melkeinpä karikatyyri hapanoluesta, mutta mielikuvitukseton ja epäomaperäinen. Menettelevä.

 

Tart Ale With Passion Fruit Sakiskiu Alus, Liettua. Sour ale, 3.5%.

Todella kuohkea, hapokas suutuntuma, joka peittää makua. Kevyt, hapan, makea, marjaisa, raikas. Toimiva kesäpäivän olut.

 

Tripel Citra IPA To Ol, Tanska. New England IPA, 7.5%.

Hikinen, kissanpissimäinen maku ja tuoksu. Toffeemaisen tahmeanmakea, myös trooppisella vivahteella. Raikas muttei kevyt. Oikein oiva olut.

 

VI Wheat Brasserie de Jandrain-Jandsenouille, Belgia. Witbier, 6%.

Saisonmainen. Heinäisen kuiva, raikas, kevyt mutta tukeva. Jälkimaku pitkä ja kuivaava, kuin kuivattua heinää. Kaipaisi ripauksen enemmän makeutta, mutta on näinkin ihan hyvä.

 

Vintage Ale 2013 Fuller’s, Englanti. Old ale, 8.5%.

Cosmic Comic Cafén baarimikon ja satunnaisen oluenjuojan kanssa löimme päät yhteen ja mietimme mikä useasta Fuller’sin Vintage-sarjan oluesta on paras, ja tulimme siihen tulokseen että haettuun makuun nähden se olisi 2013. Tuoksu kuin kossussa uitettua mallasleipää: viinainen, maltainen ja makea. Maku banaaninen, makea, maltainen, viinainen, nougatmainen, tumman leipäinen. Oikein hyvä olut, muttei kuitenkaan niin erityinen että kaipaisi Fuller’sin pysyvään valikoimaan tätä kun sieltä löytyy jo samanhenkinen mutta parempi Golden Pride.

 

Weissbier Hell Klosterbrauerei Andechs, Saksa. Hefeweizen, 5,5%.

Ruohoisa, vaniljainen tuoksu. Kevyt, ruohoisaan painottuva hyvä perusvehnis.

 

Yakima Valley Arbor Ales, Englanti. IPA, 7%.

Tuoksu hedelmäisen perus-IPA:n. Maltainen, makea, toffeemainen, kevyt ja raikas, ei erityisen humalainen. Ihan hyvä perus-IPA, ei sen enempää muttei sen vähempääkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s